Trei dureri de cap pentru reciclatori: scutecele, pungile din plastic şi cutiile de suc

31 Mar 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Trei dureri de cap pentru reciclatori: scutecele, pungile din plastic şi cutiile de suc

Scutecele
Problema este dublă: Scutecele tind să fie confecţionate din materiale compozite, inclusiv mai multe tipuri de plastic, ceea ce presupune deşeuri organice. Gary Liss, consultant în reciclare în California de Nord, membru în conducerea unor asociaţii de reciclatori, inclusiv Zero Waste USA, spune că a aflat despre un nou de mod de reciclare a scutecelor, aflat în probă în Santa Clarita, California, care implică colectarea separată a pampersilor folosiţi, desfacerea în materialele componente şi curăţarea lor. Operaţiunea este însă costisitoare, iar costurile sunt o componentă importantă în ecuaţia reciclării.
Un mod de a rezolva această problemă este includerea costurilor reciclării în preţul scutecelor, ceea ce este improbabil să se întâmple curând. Gary Liss spune că problema scutecelor ar putea fi gravă înainte de a se îmbunătăţi. Motivul: explozia natalităţii după cel de-al Doilea Război Mondial, între 1946 şi 1960. Persoanele născute în această perioadă au îmbătrânit, iar acum au apărut şi scutecele pentru adulţi, ceea ce presupune creşterea cantităţii de deşeuri.

Pungile din plastic
Sunt ieftine şi ideale pentru a căra lucruri uşoare. Dar sunt un coşmar pentru industria de reciclare deoarece sunt foarte subţiri, plutesc, se agaţă, se încurcă şi se lipesc prin maşinăriile de milioane de dolari. Un operator de reciclare din San Francisco a trebuit să închidă fabrica două zile pentru a-şi putea curăţa instalaţiile de plasticul fin.
În 2012, San Francisco a interzis pungile de plastic în magazinele de retail, dar ele încă mai apar în centrele de reciclare şi îi obligă periodic pe reciclatori să-şi cureţe instalaţiile. Un număr tot mai mare de oraşe cere retailerilor să verifice existenţa pungilor de plastic pentru a descuraja folosirea lor. Patty Moore, preşedintele unei asociaţii de reciclatori din Sonoma, California, spune că 18.000 de pungi de plastic sunt lăsate peste tot în SUA, cele mai multe în magazinele alimentare.
De aici, pungile şi folia folosită la împachetarea rolelor de hârtie igienică sunt duse la reciclat şi se fac noi pungi sau alte produse din plastic. Pungile nu sunt singurele care-i provoacă pe reciclatori. Spre exemplu, spuma de împachetare folosită la ambalarea alunelor este la fel de problematică.

Cutiile de suc
Acestea reprezintă exemplul perfect din categoria materialelor compozite, o categorie supărătoare pentru reciclatori şi care implică o gamă largă de produse. Compozitul este alcătuit din mai multe materiale diferite cum ar fi metal, plastic şi fibră de hîrtie. Industria sucurilor la cutie spune că un carton tip, nonrefrigerabil, conţine 74% hîrtie, 22 % polietilenă şi 4% aluminiu.
Un astfel de ambalaj păstrează băuturile în condiţii optime, dar fac cutiile greu de reciclat. Şi pentru a putea fi reciclate, trebuie mai întâi sortate. E ca şi cum a-i separa gălbenuşul de ou. O posibilă soluție este de a crea un compozit pentru ambalaje mai ușor de separat, iar industria de profil a început deja să caute soluţii în acest sens, spune consultantul Garry Liss.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră