Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, va vizita România

23 Iun 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, va vizita România

Aflat la Consiliul European de la Bruxelles, preşedintele României, Klaus Iohannis, a avut o întrevedere cu preşedintele francez nou ales, Emmanuel Macron, întâlnire de care şeful statului român s-a declarat foarte mulţumit.

Potrivit unor reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, în cadrul întâlnirii, Iohannis l-a invitat pe Macron să vină în vizită în România, iar președintele Franței a acceptat. Vizita va avea loc în perioada următoare, iar detaliile acesteia urmează să fie stabilite, au precizat sursele citate de Agerpres.

Iohannis a declarat că în cadrul discuţiilor s-a abordat, desigur, şi situaţia politică de la Bucureşti, dar că l-a asigurat pe Macron că "România este stabilă", după cum relatează jurnalistul Georgi Gotev, acreditat la Bruxelles, în postările sale pe Twitter. "Eu îi asigur pe toți cu care mă întâlnesc că România este stabilă și, chiar dacă în momentul de față se lucrează la formarea unui nou Guvern, nu afectează procesele în care este implicată România", a mai spus Iohannis, potrivit agerpres.ro.

 

 

Gotev afirmă că după întrevederea cu Macron şeful statului român a declarat că România ar putea fi flexibilă în privinţa negocierilor referitoare la mult vehiculata directivă privind detașarea muncitorilor, dar şi că România vrea să aibă acces la bugetul Eurozonei.

Întrebat dacă în discuția privind muncitorii detașați, Macron a menționat și România, Iohannis a precizat: "Discuția pe muncitorii detașați a fost inițiată de președintele Macron fiindcă dorește să colaboreze cu noi și am arătat toată deschiderea pe acest dosar. Consider că este foarte bine să lucreze pe acest dosar țări care au această problemă pe care o numesc ei 'social dumping' și să lucrăm împreună și cu noi, care de fapt de multe ori trimitem muncitori acolo, trebuie să găsim soluții care satisfac și o parte și cealaltă. Nu are rost să ne ascundem după deget și să rămână fiecare pe poziția lui. Trebuie discutat, trebuie negociat, trebuie soluționată chestiunea", precizează agerpres.ro.

 

 

"Am convenit să lucrăm împreună pentru a întări formate europene. Am propus, printre altele, ca proiectul bugetului zonei Euro propus de președintele Macron să fie deschis și pentru alții, de exemplu pentru noi, care acum nu suntem membri în zona Euro, dar avem acest obiectiv și suntem interesați să colaborăm din timp pe acest proiect. Pe scurt, o întâlnire foarte bună", a arătat Iohannis, potrivit agerpres.ro.

Iohannis a mai anunţat că în cadrul întrevederii a discutat şi despre chestiunea aderării la spaţiul Schengen. Întrebat ce perspective are România în dosarul Schengen, având în vedere că în Olanda nu există un guvern și în Germania urmează să aibă loc alegeri, șeful statului a răspuns: "Nu putem să scoatem discuția Schengen din contextul european și nu mă aștept la un progres acum, înainte de alegerile din Germania și înainte de a avea un guvern în Olanda, dar președintele Macron s-a arătat foarte deschis", scrie agerpres.ro.

 

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră