Fără precedent. O judecătoare din România cere arestarea ambasadorului SUA

18 Mai 2016 | scris de Mara Răducanu
Fără precedent. O judecătoare din România cere arestarea ambasadorului SUA

 Anuntul privind depunerea plangerii penale fata de Hans Klemm si Valeriu Zgonea a fost facut chiar de judecatoarea Roman, pe blogul personal floricaroman.wordpress.com. Florica Roman precizeaza ca a luat aceasta decizie dupa ce Hans Klemm si Valeriu Zgonea ar fi recunoscut ca si-au folosit influenta pentru a promova si urgenta adoptarea unor legi dorite de SUA.

De ce îi acuză judecătoarea pe cei doi 

Judecatoarea considera ca „faptele lui Valeriu Zgonea de a-si folosi influenta data de functia detinuta asupra membrilor Camerei Deputatilor, pentru a promova si urgenta adoptarea unor legi, sustinute de SUA, in schimbul unor foloase necuvenite constand in cresterea influentei sale publice si politice, cu scopul de a fi mentinut in functia de Presedinte al Camerei Deputatilor, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de trafic de influenta, prevazut de art. 291 Cod penal”, iar „faptele lui Hans Klemm, Ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, de a-si folosi prestigiul si influenta pe care o are in Romania, vizitandu-l pe numitul Valeriu Zgonea la sediul Camerei Deputatilor si participand la conferinta de presa comuna, prin acestea transmitand public ca il sustine in pozitia de Presedinte al Camerei Deputatilor, in contra partidului care l-a desemnat, in schimbul exercitarii influentei acestuia asupra deputatilor pentru ca a sustinut si urgentat votarea unor legi sustinute de ambasador, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de cumparare de influenta, prevazut de art. 292 Cod penal”.

Ce le cere procurorilor judecătoarea Florica Roman


De asemenea, Florica Roman  le cere procurorilor DNA sa analizeze pericolul pentru ordinea publica pe care l-ar reprezenta lasarea in libertate a celor doi. Judecatoarea sustine, in acelasi timp, ca nearestarea acestora ar putea crea in societate temerea ca Justitia nu functioneaza, tocmai intr-un caz in care este atacat si manipulat statul de drept prin una din functiile sale esentiale, si anume legiferarea.  Nu in ultimul rand, Florica Roman atrage atentia asupra influentei pe care cei doi ar avea-o asupra institutiilor publice, inclusiv asupra DNA, influenta recunoscuta de Laura Codruta Kovesi, care a multumit in repetate randuri Ambasadei SUA pentru sprijinul acordat. 

De ce a fost trimisă în judecată Florica Roman 

Judecătoarea Roman a fost trimisă ea însăşi în judecată de procurorii DNA, deoarece, spun aceştia,  Florica Roman  de la Curtea de Apel din Oradea ar fi cerut bani şi diverse bunuri ca să intervină pe lângă colegii săi de la Tribunalul Bihor în favoarea unui infractor. "Roman Florica, judecător la Curtea de Apel Oradea, a primit (...) o sumă de bani nedeterminată sub aspectul cuantumului şi alte foloase (...) pentru a-şi exercita influenţa faţă de judecători de la instanţa inferioară în grad, Tribunalul Bihor, astfel încât aceştia să pronunţe hotărâri favorabile unui condamnat", se arată în comunicatul DNA din 31 martie 2014. Pe lângă judecătoarea Roman, procurorii anticorupţie îi cercetează şi pe cei trei membri ai completului de la Tribunal care au dispus eliberarea inculpatului.

 

Postăm integral postarea judecătoarei Roman pe blogul personal: 

„Am trimis o plangere penala la DNA pe data de 18 mai 2016 impotriva numitilor Hans Klemm, Ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, si Valeriu Zgonea, Presedintele Camerei Deputatilor, pentru comiterea infractiunilor de cumparare, respectiv trafic de influenta, solicitand in acelasi timp luarea in considerare a arestarii preventive a acestora.

Plangerea vine in urma faptului ca, intr-o conferinta comuna de presa tinuta pe data de 13 mai 2016, acestia au recunoscut public ca si-au folosit influenta pentru a promova si urgenta adoptarea unor legi, sustinute de SUA.

Data fiind pozitia ocupata de cei doi si influenta pe care o au, precum si gravitatea deosebita a faptelor comise de acestia, am solicitat DNA sa aiba in vedere oprtunitatea aplicarii dispozitiilor din Codul de procedura penala privind masura arestului preventiv.

“Astfel, trebuie sa aveti in vedere influenta pe care cei de mai sus o au asupra institutiilor publice, inclusiv asupra DNA, influenta recunoscuta chiar de Procurorul sef DNA, Laura Codruta Kovesi.

Lasarea in libertate a celor doi ar putea crea in societate temerea ca justitia nu functioneaza tocmai intr-un caz in care este atacat si manipulat statul de drept prin una din functiile sale esentiale: legiferarea.

In acest sens exista o bogata practica judiciara a instantelor prin care, uniform si constant, s-a dispus luarea masurii arestului preventiv fata de inculpati cu motivarea generala si comuna ca “lasarea acestora in libertate ar crea in societate temerea ca justitia este nefunctionala”.

Fata de toate aspectele de mai sus, consideram ca se impune punerea in discutie a pericolului pentru ordinea publica pe care l-ar reprezenta lasarea in libertate a celor doi“, am sustinut in plangere.

Sunt judecator de peste 20 de ani si stiu ca diplomatii beneficiaza de imunitate deplina, iar parlamentarii au imunitate speciala.

Prin cererea de fata am dorit sa dovedesc cat de usor se pot construi “compuneri” penale in sezonul denunturilor, dar si a arata cat de usor este sa vorbesti despre “egalitate in fata legii” cand te bucuri de imunitate deplina.

Oricare alta persoana ar fi fost in pozitia Ambasadorului American Hans Klemm, si recunostea public ca si-a folosit influenta asupra presedintelui Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea sa treaca anumite legi, era automat “saltat” de mascati, retinut si bagat la tubulatura, la “Beciul Domnesc”.

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră