Câte imnuri de stat a avut România până acum

29 Iul 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Câte imnuri de stat a avut România până acum

Primul imn a fost intonat începând din 1862, la festivităţile oficiale unde apărea domnitorul ţării, se numea „Marşul triumfal şi primirea steagului şi a Măriei Sale Prinţul Domnitor” şi fusese compus de Eduard Hübsch. Imnul, selectat în urma unui concurs public, amintea de Alexandru Ioan Cuza care devenise primul domnitor al Principatelor Unite, relatează stiri.tvr.ro.

După ce la 14 martie 1881 se făcuse înălţarea României la gradul de regat şi în data de 10 mai 1884, într-o ceremonie fastuoasă fuseseră încoronaţi Regele Carol I şi Regina Elisabeta, a fost necesar un nou imn de stat. Vechiul imn a fost înlocuit aşadar din 1884, cu „Trăiască Regele”.

Abdicarea Regelui Mihai la 30 decembrie 1947 şi instaurarea republicii, au adus şi schimbarea imnului de stat. Noul imn naţional, al Republicii Populare Române, pe muzica lui Matei Socor, era intitulat "Zdrobite cătuşe" şi sugera, prin versurile dramaturgului Aurel Baranga, victoria proletariatului.

Îmnul s-a intonat pâna în 1953, când a fost înlocuit cu „Te slăvim, Românie”. Muzica Imnului Republicii Populare Române a fost compusă tot de Matei Socor, pe versurile poeţilor Eugen Frunză şi Dan Deşliu, care subliniau prietenia cu Uniunea Sovietică şi ideologia stalinistă.

Din 1977, un nou imn, al României Socialiste. Îmnul s-a numit „Trei culori cunosc pe lume”, iar textul era inspirat de un cântec patriotic scris de Ciprian Porumbescu, ale cărui versuri originale se refereau la culorile tricolorului. Se spune că adaptarea versurilor pentru noul imn i-a fi aparţinut chiar lui Nicolae Ceauşescu.

„Trei culori” a fost intonat până în decembrie 1989, când a fost înlocuit cu "Deşteaptă-te, române!", odată cu schimbarea regimului politic după revoluţia anticomunistă.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră