Furtuna secolului: Un avion a zburat prin ochiul uraganului Irma. Trei români dispăruţi (VIDEO)

07 Sep 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Furtuna secolului: Un avion a zburat prin ochiul uraganului Irma. Trei români dispăruţi (VIDEO)

Numărul deceselor provocate de uraganul Irma a ajuns joi la 11, după ce ministrul francez de Interne, Gerard Collomb, a declarat că cel puțin opt persoane au fost ucise pe teritoriul francez al Caraibelor, iar cel puțin trei decese au fost înregistrate în altă parte.

Autoritățile au avertizat că numărul victimelor ar putea crește odată cu îmbunătățirea comunicării, relatează NewYork Times. MAE român are în atenţie cazul a trei români dispăruţi în Caraibe.

Aproape un milion de oameni au rămas fără energie electrică în Puerto Rico după furtuna, una dintre cele mai puternice înregistrate vreodată în Atlantic, care şters mai mult de jumătate din insulă. Aproape 50.000 de persoane au rămas fără apă, potrivit agenției de gestionare a situațiilor de urgență din teritoriu.

Uraganul de categoria 5 a distrus Barbuda, afectând  95% din clădirile sale și lăsând insula "abia locuibilă". Autoritățile așteptau joi  o imagine mai detaliată a distrugerilor provocate de uraganului Irma, care a lovit insulele Caraibe cu o viteză a vântului de 185 mile pe oră.

 

 

Este de așteptat ca Irma să rămână o furtună devastatoare de categoria 4 sau 5 până joi, în timp ce trece pe la nord de Hispaniola, insula împărţită de Republica Dominicană și Haiti, potrivit Centrului Național al Uraganelor.

Este probabil ca joi seara să se deplaseze în apropierea Insulelor Turks și Caicos și a Bahamelor din sud-estul țării, înainte de a se apropia vineri sau sâmbătă de Cuba.

Autoritățile au declarat că furtuna ar putea ajunge probabil spre nord, atingând duminică Florida. Președintele Trump a declarat  stare de urgență în Florida, Puerto Rico și Insulele Virgine a Statelor Unite.

Trei cetăţeni români sunt daţi dispăruţi în urma uraganului irma. ”MAE are în atenţie cazul celor trei cetăţeni români aflaţi în insula St. Marteen, care nu mai pot fi contactaţi în urma uraganului Irma. Ambasada României la Washington a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile din St. Marteen, pentru a verifica situaţia acestora. De asemenea, prin intermediul Ambasadelor României la Paris şi Haga, au fost efectuate demersuri pe lângă autorităţile franceze respectiv olandeze, pentru obţinerea de informaţii privind existenţa unor cetăţeni români în zona afectată”, precizează MAE.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră