EXPLOZIV. Ion Iliescu recunoaște că a aprobat deschiderea unui sediu CIA în România!

23 Apr 2015
EXPLOZIV. Ion Iliescu recunoaște că a aprobat deschiderea unui sediu CIA în România!
Mult-discutata chestiune a existentei sau nu pe teritoriul Romaniei, dar si in alte tari europene, a unor inchisori secrete ale CIA a ajuns intr-un punct crucial, o data cu declaratia fostului presedinte ale Romaniei, Ion Iliescu, pentru editia online a revistei germane Der Spiegel. Pentru prima oara, fostul presedinte roman admite ca a pus la dispozitia CIA un “sediu” in tara noastra, dar afirma ca autoritatile statului roman nu s-au amestecat in activitatile serviciului secret american.

In ciuda numeroaselor indicii aparute de-a lungul timpului in legatura cu existenta unor centre de detentie secrete ale CIA in tari precum Romania sau Polonia, de exemplu, autoritatile statelor respective au negat pana de curand ca pe teritoriul lor ar fi functionat astfel de unitati in care sa fie detinuti suspecti de terrorism. “Acum, aceasta recunoastere vine de la nimeni altul decat fostul sef al statului roman, Ion Iliescu, care a fost presedinte intre 2000 si 2004”, scrie Der Spiegel.

In interviul pentru Der Spiegel, acordat jurnalistului Keno Versek, Iliescu a declarat ca in perioada de la sfarsitul lui 2002, inceputul lui 2003, “aliatii nostri americani au solicitat sa le punem la dispozitie un sediu”. In calitate de sef de stat la acea vreme, Iliescu a aprobat cererea in principiu.

De detalii s-ar fi ocupat fostul sef al Administratiei Prezidentiale si consilier pentru probleme de securitate nationala, Ioan Talpes, afirma publicatia germana. Der Spiegel comenteaza, in acest context, ca Ion Iliescu este al doilea fost sef de stat care recunoaste existenta unor centre secrete de detentie ale CIA pe teritoriul tarilor lor, dupa fostul presedinte polonez, Aleksander Kwasniewski. Der Spiegel subliniaza insa ca Ion Iliescu vorbeste doar despre “un sediu”, nu si despre o inchisoare secreta. “A fost un gest de bunavointa in perioada de dinaintea aderarii noastre la NATO”, a declarat fostul presedinte pentru Der Spiegel. “Noi nu ne-am amestecat in ceea ce faceau SUA in acea locatie. Eu, ca presedinte, am luat aceasta solicitare drept o chestiune minora in acel moment. Eram aliati, luptam impreuna in Afganistan si in Orientul Mijlociu, asa ca nu am intrat in detalii in ceea ce privea solicitarea unui aliat”, a afirmat fostul sef al statului roman. Keno Versek adauga insa ca fostul presedinte roman a afirmat ca, daca ar fi stiut ce se putea petrece acolo, sigur nu ar fi aprobat acest lucru. „Am invatat pentru viitor ca trebuie sa fim mai atenti cu astfel de solicitari si cu grelele lor consecinte”, a spus Iliescu.

Fostul sef al Administratiei Prezidentiale, Ioan Talpes, a fost primul oficial roman care a confirmat, anterior, existenta unor „centre de tranzit” ale CIA, scrie Der Spiegel. „Talpes a confirmat, de asemenea, afirmatiile lui Ion Iliescu”, scrie Keno Versek.

Talpes afirma ca Ion Iliescu „i-a dat mana libera” sa se ocupe de solicitarea venita de la americani. Locatia pusa la dispozitia CIA a fost folosita din 2003 pana in 2006 de CIA. Acum nu mai exista. Talpes nu a dorit sa dezvaluie despre ce loc este vorba, scrie Keno Versek. Talpes mai spune ca nu stie daca CIA a folosit Baza militara de la Mihail Kogalniceanu, din Romania, pentru tranzitarea prizonierilor, dar in opinia sa, prin acest gest, Romania si-ar fi dovedit loialitatea fata de aliati inantea aderarii la NATO.

Un raport al Senatului american, publicat in decembrie 2014, arata ca CIA a folosit metode brutale, de multe ori ineficiente, pentru interogarea suspectilor de terorism, inducand in eroare constant Administratia Prezidentiala si Congresul in privinta informatiilor obtinute la interogatorii. Versiunea publica a raportului a secretizat o serie de date, inclusiv numele tarilor care au gazduit inchisori secrete ale CIA pe teritoriile lor. Potrivit unor surse citate de cotidianul american The Washington Post, numele de cod al centrului de detentie al CIA din Romania este „BLACK” (negru). Cel din Polinia, „albastru”, cel din Lituania „violet”, iar cel din Thailanda, „verde”.

Declaratiile lui Iliescu si Talpes confirma afirmatiile raportorului special al Consiliului Europei, Dick Marty, care a dezvaluit ca Romania si Polonia au gazduit centre de detentie ale CIA, cu acordul presedintilor celor doua tari, scrie Der Spiegel.

Oficialii romani si oamenii politici au negat la acea vreme aceste acuzatii, reaminteste publicatia germana. Potrivit raportului lui Marty din 2007, cel putin cinci oficiali romani de rang inalt au fost informati de existenta unor inchisori secrete CIA pe teritoriul nostru. In afara lui Iliescu, a lui Talpes, si fostul presedinte Traian Basescu se numara printre cei care stiau despre aceste inchisori. Solicitat sa faca o declaratie in acest sens de catre jurnalistul de la Spiegel online, Basescu a refuzat, precizeaza publicatia germana.

In raportul sau, Dick Marty sustinea, la vremea respectiva, ca in timpul negocierilor cu Romania privind inchisorile secrete, SUA au promis autoritatilor de la Bucuresti sprijinul pentru aderarea la NATO. (M.C, I.D)
 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră