A murit Elie Wiesel, faimosul supravieţuitor al Holocaustului, laureat al Premiului Nobel. S-a născut în România

02 Iul 2016 | scris de Marina Constantinoiu
A murit Elie Wiesel, faimosul supravieţuitor al Holocaustului, laureat al Premiului Nobel. S-a născut în România

Faimosul supravieţuitor al Holocaustului, născut în România, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel, a încetat din viaţă la vârsta de 87 de ani.
Anunţul a fost făcut de Memorialul Holocaustului Yad Vashem, sâmbătă seara, potrivit ynetnews.com.
În România, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului îi poartă numele.
Elie Wiesel a fost un prolific scriitor, autor al peste 50 de opere, evreu-american de origine română, profesor, filosof, ziarist, eseist şi activist pentru drepturile omului.
El este cunoscut în special pentru biografia sa, „Noaptea”, în care autorul rememorează experienţele sale din lagărul de exterminare de la Auschwitz.
Succesul cărţii sale se explică şi prin faptul că lucrarea se bazează pe experienţa şi trăirile sale ca prizonier la Auschwitz, Buna şi lagărele de concentrare de la Buchenwald.

Laureat al Premiului Nobel pentru Pace

În anul 1986 a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace, fiind supranumit de către Comitetul norvegian Nobel „mesager pentru omenire”. Acest lucru datorită faptului că, prin lupta sa pentru a se împăca cu „experiența personală de umilire totală și de dispreț total față de umanitate afișate în lagărele de concentrare ale lui Hitler”, precum și prin nenumăratele „lucrări practice în cauza păcii”, Wiesel a transmis un mesaj puternic „de pace, ispășire și demnitate umană” omenirii.

În anul 1996 a fot numit membru al Academiei de Artă și Literatură din România. Era preşedintele Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului din România.

Elie Wiesel a fost și președintele Consiliului Consultativ al ziarului Algemeiner Journal.

Elie Wiesel s-a născut în România, la Sighetu Marmaţiei, la 30 septembrie 1928, fiind singurul băiat și totodată al treilea copil dintre cei patru ai Sarei și ai lui Șlomo Wiesel. Familia Wiesel se ocupa de comerț, având o băcănie, aceasta fiind sursa lor de existență. Orașul Sighet, în acea perioadă avea o majoritate evreiască de 38,6%.

Numărul A-7713

Elie Wiesel a început încă din copilărie, la sugestia tatălui său, să învețe ebraica. Asta cu atât mai mult cu cât, de mic a urmat studii religioase, aceastea făcându-se exclusiv în idiș și ebraică. În familia Wiesel se vorba în idiș, adesea citeau presă care era scrisă în germană, iar la bacănia familiei se vorbea, în funcție de cum o impunea situația, maghiară și română, se arată în pagina oficială dedicată lui Elie Wiesel de site-ul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului.
„La vârsta de 15 ani identitatea i-a fost asociată cu numărul A-7713. Ce înseamnă acest lucru? În aprilie 1944, Elie alături de întreaga sa familie a fost internat într-un lagăr de concentrare. O lună mai târziu, pe 16 mai 1944, cu toții au fost tansportați la Lagărul de exterminare Auschwitz-Birkenau, unde i s-a tatuat pe brațul stâng numărul A-7713.

Lagărul

În lagăr, femeile erau separate de bărbați și astfel, imediat după ce au ajuns acolo, mama și sora sa, în vârstă de 7 ani, au fost despărțite de restul familiei, Elie și cu tatăl său ramânând împreună și fiind obligați să facă muncă silnică în fabrica ce aparținea complexului Auschwitz III Monowitz, Buna-Werke. Mai târziu a aflat că cele două fuseseră exterminate”, se mai arată în pagina Institutului dedicată lui Elie Wiesel.
Elie Wiesel s-a aflat întotdeauna în primele rânduri pentru a condamna acţiunile criminale ale guvernelor nedemocrate, pentru a opri acţiuni de distrugere a unor comunităţi etnice din Europa, Africa sau Asia.

SHARE

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră