Cum și de ce s-a "haurit" Statuia lui Mihai Viteazu din Târgoviște (VIDEO)

09 Sep 2017
Cum și de ce s-a "haurit" Statuia lui Mihai Viteazu din Târgoviște (VIDEO)

Primăria din Târgovişte a cheltuit 3.000 de euro pentru a restaura statuia lui Mihai Viteazu, redând-o privirii localnicilor mai strălucitoare ca niciodată, pentru că a fost a fost vopsită auriu! Schimbarea de nuanță a nemulțumit localnicii şi a sculptorul care vrea acum să dea primăria în judecată pentru că i-a stricat opera. Primarul vede altfel arta, spune că inspirația a fost găsită tocmai în Paris, la clădirea Operei sau la statuia Ioanei D'Arc .

Simbolul oraşului Târgovişte, statuia lui Mihai Viteazul a fost restaurată. Nu mai are bronzul de altădată, ci un auriu-strălucitor.

"Detaliile corporale, deci, de fizionomie. Că practic toate astea, dacă nu sunt uşor luminate, ele intră întro zonă ternă. Deci aici este vorba depsre o volumetrie, este o lucrare tridimensională. Cred eu că timp de 16 ani oamenii au trecut cu capul în jos şi nu se uitau deloc la această statuie. De data aceasta au observat-o", crede Andrei Scărlătescu, restauratorul lucrării.

Nuanţa a fost aleasă chiar de către primar. Şi nu întâmplător. S-a inspirat din monumente celebre de la New York, Viena, Londra sau Paris, unele dintre ele acoperite cu foiţă de aur. Cum nu au fost bani pentru metale prețioase, la Târgoviște s-a folosit un lac protector.

"Este o diferență foarte mare, în bine faţă de cum arăta anterior. Păi atunci să spunem și de statuia Ioanei D'Arc că este un kitsch, care este o operă apreciată în plan mondial. Să spunem şi de palatul Operei din Paris că este de prost gust. Numai că unora care se pricep la toate şi la tot poate că nu le place", a fost replica primarului Daniel Cristian Stan.

Sculptorul care a realizat lucrarea e cel mai supărat de restaurare şi este hotărât să dea edilii în judecată.

„Nu e ce am gândit eu. Ei şi-au permis să răstoarne toată gândirea mea de artist, toată ştiinţa mea de artist şi au transformat-o într-un kitsch”, spune sculptorul Mihai Marcu.

La cum ne ies, în general, lucrurile, nici în artă n-avea cum să se întâmple altfel - termopane la mănăstirea Curtea de Argeș, statui aurite, n-ar mai mira pe nimeni să vedem în scurt timp pitici în grădina din fața Ateneului!

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră