Cum să reacționezi, ce să faci, dacă ești surprins de un atac terorist (VIDEO)

18 Aug 2017
Cum să reacționezi, ce să faci, dacă ești surprins de un atac terorist (VIDEO)

Centrul de Contraterorism din Regatul Unit a lansat, după atacurile din Londra, un clip informativ în care turiștii sunt sfătuiți cum să reacționeze în cazul unui atentat terorist.

Aleargă, ascunde-te, raportează, sunt cele trei reguli esențiale pe care autoritățile britanice le recomandă ca primă reacție în fața unui incident de natură teroristă, relatează Independent.

1. Aleargă spre cel mai apropiat loc în care ești în siguranță - este opțiunea cea mai bună, nu încerca să negociezi sau să te predai agresorului. Lasă-ți bagajele și îndeamnă și pe cei din apropiere să te urmeze. Nu lăsa indecizia altora să te încetinească.Asigură-te că în calea spre refugiu, nu intri în linia de tragere a atentatorului.

În cazul în care nu te poți îndepărta de la locul atentatului...

2. Ascunde-te - este mai bine să te ascunzi decât să încerci o confruntare directă cu agresorul. Nu uita să setezi telefonul mobil pe silent și fără vibrații. Încearcă să te baricadezi, daca acest lucru este posibil. Nu provoca zgomote care să indice agresorului locul în care te afli. Stai departe de uși sau ferestre.

3. Raportează poliției atentatul - în momentul în care poți face acest lucru în siguranță, informează autoritățile despre evenimentele ce au avut loc, oferă informații despre atacatori, locul în care se aflau și direcția în care se deplasează.

În momentul în care forțele de ordine sosesc la fața locului, conformează-te indicațiilor pe care ți le oferă - pentru moment, nu pot face distincția între agresori și civili. Stai calm, nu face mișcări bruște, care să fie privite ca o amenințare, ține-ți capul în jos și mâinile la vedere pentru a se vedea că nu ești înarmat.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră