Caz rar în România. Rinichii unui băiețel de trei ani, transplantați la un adult. Cum a fost posibil

15 Mai 2015
Caz rar în România. Rinichii unui băiețel de trei ani, transplantați la un adult. Cum a fost posibil
Medicii din Oradea au prelevat ficatul şi rinichii unui copil de doar trei ani, care a murit după ce a fost muşcat de câinele familiei. Părinții micuțului au decis să doneze organele micuțului, salvând alte două persoane: un bebeluş de un an şi jumătate şi o femeie de 36 de ani.

Dr. Carmen Pantiș, coordonatorul judeţean al Programului de Transplant, a declarat, pentru digi24.ro, că băiețelul este cel mai tânăr donator de organe din județ și că ficatul prelevat a fost transplantat în București la un copilaș de un an și jumătate.

Dr. Dan Luscalov, coordonatorul regional al Agenției Naționale de Transplant, a precizat că rinichii băiețelului au fost transplantați unei femei de 36 de ani, din Olt.

În mod normal, nu se pot transplanta organe de la un copil la adult, însă șansa femeii a fost că băieţelul avea rinichii lipiţi în partea de jos, sub forma unei potcoave, şi puteau funcţiona ca unul singur. În Europa, în ultimii trei ani au fost făcute doar 24 de astfel de transplanturi de rinichi-potcoavă. (V.M.)

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră