Atacul de la Londra. Cum a supravieţuit Andreea Cristea căderii în râul Tamisa

24 Mar 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Atacul de la Londra. Cum a supravieţuit Andreea Cristea căderii în râul Tamisa

Andreea Cristea, românca rănită grav în atacul de pe Podul Westminster din Londra, este încă în stare de inconştienţă la un spital londonez, a declarat la BBC, ambasadorul României în Marea Britanie, Dan Mihalache, relatează inews.co.uk. El a spus că românca se află în stare stabilă, cu o evoluţie pozitivă.

“Este un miracol că a supravieţuit. Practic, a fost aruncată în Tamisa”, a mai spus ambasadorul român. Dan Mihalache crede că atacatorul a urcat pe trotuar şi l-a lovit pe logodnicul Andreei, Andrei Burnaz, înainte de a o arunca în râu.

Cel mai probabil a supravieţuit datorită vitezei cu care a fost scoasă din apă. Martorii spun că au văzut o femeie plutind în Tamisa, cu faţa în apă, lângă pod.

Nu se ştie dacă tânăra arhitectă de 29 de ani, care era în vacanţă şi sărbătorea ziua logodnicului său, a fost aruncată în urma impactului de maşina atacatorului sau s-a aruncat singură în apă.  

Podul Westminster are o înălţime de  5,4 metri, ceea ce înseamnă că Andreea Cristea a căzut chiar de la această înălţime. Ea este încă inconştientă într-un spital din Londra după ce a fost operată pentru a i se îndepărta un cheag de sânge de pe creier.

Dacă era inconştientă în apă, şansele ei de supravieţuire depindeau de cât de repede era salvată. Moartea prin înec survine în mod normal la 5-7 minute de la submersie şi aproape întotdeauna în 12-14 minute.

Câteva studii au demonstrat relaţia dintre perioada de submersie şi supravieţuire, inclusiv în cazul unor copii, descoperind că riscul de deces sau de afectare neurologică severă este de 10% în cazul submersiei de 0-5 minute, 56% pentru 6-9 minute, 88% pentru 10 - 25 minute, şi 100% pentru o submersie mai lungă de 25 minute.

Oricine stă sub apă mai mult de 5 minute riscă leziuni pe termen lung. Un  aspect favorabil în cazul Andreei Cristea a fost temperatura Tamisei, având în vedere că apa rece prelungeşte supravieţuirea prin două mecanisme. Declanşează o reacţie reflex, de scufundare, prin care respiraţia se opreşte şi se conservă oxigenul prin încetinirea ritmului cardiac şi direcţionarea sângelui în părţile vitale ale corpului.  

Această reacţie este însă mai puternică la copii decât la adulţi şi o reacţie adversă, de şoc la rece, poate fi predominantă, ceea ce duce la un ritm cardiac mai accelerat cu posibile tulburări de ritm fatale. Această reacţie poate duce, de asemenea, imediat,  la aspirarea şi înghiţirea apei, care răceşte rapid inima şi carotida, ducând la o răcire selectivă a creierului. 

O scădere a temperaturii creierului cu 10 grade Celsius scade consumul de energie cu 50% şi dublează perioada de timp în care creierul poate supravieţui fără oxigen.

Această hipotermie terapeutică este accelerată atunci când se fac împachetări la copii sau la adulţii de statură mică şi cu mai puţină grăsime în straturile subcutanate. 

Panicarea victimei, prin ţinerea respiraţiei şi încercări disperate de a se salva, acţionează împotriva acestor principii şi poate bloca hipotermia terapeutică. Aşadar, dacă Andreea Cristea era inconştientă când a căzut în apă, probabil că şansele ei de supravieţuire au crescut.

Logodnicul Andreei Cristea a fost externat, iar alte informaţii despre starea de sănătate a tinerei vor fi aduse la cunoștința publicului doar cu acordul familiei, a precizat   vineri Ambasada României în Marii Britanie, într-un comunicat.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră