Alegeri SUA. Petre Roman: Discursul populist, model pentru politicienii români

09 Noi 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Alegeri SUA. Petre Roman: Discursul populist, model pentru politicienii români

Fostul premier şi ministru de Externe Petre Roman a comentat pentru miscareaderezistenta.ro rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA, afirmând că victoria lui Donald Trump i-ar putea determina pe politicienii românisă considere mesajul populist al republicanului o formulă de succes şi să-l preia în campania pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie.

miscareaderezistenta.ro: Sunt opinii pro şi contra faţă de alegerea lui Donal Trump la Casa Albă. Unii spun că e de bine, alţii că e de rău, şi pentru România, şi la nivel mondial. Dumneavoastră cum comentaţi?

Petre Roman: Dacă ar fi să ne luăm după cum Donald Trump a desfăşurat campania, nu e de bine. Trebuie să recunoaştem că genul ăsta de politică în care faci afirmaţii foarte radicale chiar dacă nu sunt argumente, dar este exact ceea ce oamenii vor să audă. Odată cu acest Brexit la cub, acest tip de politică a învins şi nu mai e de joacă. Cartea populistă este cartea care astăzi prinde foarte mult. Trebuie să încercăm să dăm o explicaţie pentru că nu poţi să spui că oamenii sunt nebuni. Oamenii nu sunt nebuni. Eu vreau să spun pur şi simplu că oamenii s-au săturat de politicieni care le spun aşa trebuie să faceţi, iar ei simt că ceea ce li se spune nu este în favoarea lor. Adică genul ăsta de politică în care oamenii au senzaţia că politicienilor nu le pasă de ei, de bază, de marea masă a oamenilor, care muncesc şi care ani de ani de zile văd că veniturile sale în cel mai bun caz stagnează dacă nu cumva se reduc, cum s-a întâmplat în SUA. Adică, voi acolo între voi susţineţi nişte interese care sunt pe bani şi vă lăfăiţi, un număr de 2,3,5, 10%, iar noi marea masă nu contăm. Şi atunci, partea raţională, de argumente, nu contează. Ei aud ceea ce vor să audă şi anume îi pasă cuiva de ei. Şi cred că asta s-a întâmplat în SUA.
Şi e bine?
Nu e bine pentru că Donald Trump nu e politicianul în care să ai încredere că urmează să facă ceva constructiv fiindcă, de fapt, nu are nici un program în sensul acesta. Din punctul nostru de vedere, această situaţie nu are cum să nu ne îngrijoreze câtă vreme Donald Trump a spus că ce îl interesează pe el ce se întâmplă acolo în Europa. Ei să îşi vadă de imigranţii şi mai ales de teroriştii lor, iar cei care vor să fie apăraţi de SUA să plătească. Japoniei şi Coreei de Sud le-a spus că dacă vreţi să vă protejăm, nu aveţi decât să vă faci propria bombă nucleară, lucruri extrem de periculoase. Eu sunt dintre aceia- am scris şi un articol pe tema asta Inconvinient European Union-, adică o Uniune Europeană în care instituţiile nu numai că nu ajută ca lucrurile să meargă mai bine, ci dimpotrivă. Creează obstacole, probleme, mecanisme, limbajul acesta, politically correct, care nu le spune oamenilor decât un lucru: voi nu contaţi, contează ce vă spunem noi. Acest tip de birocratism steril, care nu are legătură cu oamenii şi cu problemele lor, iată, a câştigat fundamental. Ne putem aştepta acum în Europa, în Franţa, în Olanda, în Germania AfD a câştigat şi s-ar putea să mai câştige. Prin urmare, se reaşează tot ceea ce s-a numit societatea globală. Oamenii resping acest tip de globalism. Din păcate, Donald Trump nu pare să fie omul care să împingă lucrurile, cum a fost, de exemplu, Franklin Delano Roosvelt. În timpul Marii Depresiuni, America ne-a scos pe noi toţi dintr-o mare nenorocire. Roosvelt era un om extraordinar de luminat, de deştept şi a împins lucrurile într-o anumită direcţie. Dar în Europa ce s-a întâmplat atunci? Să nu vă mai spun ce s-a întâmplat în anii 30. Am mai avut voci populiste într-o grozăvie. Eu nu cred că se poate întâmpla aşa ceva acum. Dar este clar că politicienii trebuie să fie responsabili faţă de oameni. Mă număr printre politicienii care au trăit o epocă în care eram foarte responsabili faţă de oameni. Încet, încet acea responsabilitate a trecut. Asta mă preocupă şi asta are legătură şi cu ceea ce se întâmplă şi în România.

În acest caz ce e de făcut. Noi, ce trebuie să facem?
Noi suntem parte a UE, salvarea noi încă o vedem într-o Uniune Europeană...

Dar noi suntem şi în NATO...
Dar Donald Trump spune că NATO nu mai este relevantă. În SUA există de multă vreme această părere, într-o zonă destul de largă care spune că NATO nu mai este relevantă. Ca dovadă, este ceea ce a spus Trump: Domnule noi trebuie să ne înţelegem cu Rusia. Ce face Rusia acolo în Europa îi priveşte, dar noi trebuie să ne înţelegem cu Rusia. Asta înseamnă că noi, UE, avem o mare răspundere în acest moment pentru a strânge rândurile şi pentru a aduce progresul în ţările noastre pe o cale care să fie politica oamenilor. Pur şi simplu o politică a oamenilor, nu o politică de genul las' că ştim noi. Nu. Acest tip de retorică las' că ştim noi nu mai prinde. Oamenii spun: Ştiţi ce? Ia mai lăsaţi-ne în pace!

Dar credeţi că se va întâmpla? La primul summit UE după Brexit, lumea îşi punea mari speranţe că se va schimba politica UE şi a fost doar o plimbare pe Dunăre.
Aveţi foarte mare dreptate. După Brexit, când toată lumea spunea că trebuia regândite nişte lucruri, nu s-a întâmplat. Oricum, vocea României, atât cât contează, trebuie să fie o voce care trebuie să spună: uite domne, noi, aici, la graniţa UE, am suferit toate efectele acestei austerităţi care, de fapt , reprezenta interesele marii finanţe, de ce să ne minţim. Asta a fost. În SUA, ştiţi ce s-a întâmplat? Oamenii au spus că nu vor să plăteasă oalele sparte. Cei care au provocat criza financiară, au ieşit întăriţi cu şi mai mulţi bani, iar noi ne-am pierdut casele, am pierdut locuri de muncă etc.
Şi să vedeţi cât de contradictorie este poziţia lui Donal Trump. El a atacat interesele de pe Wall Street, el fiind în acelaşi timp şi cel mai mare beneficiar. E formidabil, dar pe oameni nu i-a interesat. Acest tip de simplă raţiune nu i-a interesat. Atât timp cât omul ăsta spune ce vrem să auzim, e al nostru. Şi nu i-a interesat nimic decât că omul ăsta nu spune decât ceea ce vor ei să audă. Ei bine, ăsta e momentul pe care îl trăim. Mie mi se pare că pe acest drum am putea să o vedem pe Marine Le Pen, care a fost prima care l-a felicitat pe Trump, cu mult înainte, câştigând alegerile prezidenţiale din Franţa.

Până atunci, în decembrie vor fi alegeri parlamentare în România. E posibil ca Trump, discursul populist, să devină un model pentru politicienii români?

Fără îndoială că acest rezultat îi face, din păcate, pe mulţi politicieni să spună "bă, vedeţi, haideţi să jucăm cartea populistă. Jucăm cartea populistă, promitem, spunem oamenilor aşa, pe urmă vom vedea noi. Aşadar, e posibil şi la noi să vedem politici populiste susţinute de oameni pe motiv că s-au săturat să li se spună că nu se poate.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră