Ipocriţi cu acte-n regulă

13 Aug 2015 | scris de Sebastian S. Eduard
Ipocriţi cu acte-n regulă
O companie care vinde produse electronice la tonă se laudă pe internet că e o companie prietenoasă cu mediul. Şi iată de ce, spune ea: că angajaţii ei lucrează de acasă, de unde rezultă că nu consumă carburant pe drumul dus-întors, că aproape toate documentele lor sînt în cloud şi, atunci cînd pot, emit facturi pe e-mail (deci mai puţină hîrtie consumată, deci mai puţini copaci tăiaţi), îşi încurajează clienţii să recondiţoneze produsele cumpărate de la ei ajutîndu-i să le vîndă la preţuri mult mai mici, îşi încurajează clienţii să cumpere produse second-hand mai degrabă decît first hand, minimizează costurile călătoriilor de afaceri prin şedinţe organizate prin Skype (mai puţine zboruri sau călătorii cu maşina).

O companie care vinde fast-food cu tona se laudă că are o frunză de salată verde lunea şi-ţi dă un minion dacă iei un meniu complet, plin de vitamine provenite de la o mie de vaci chilărite, ca să-ţi facă ţie un hamburger. Ȋn reclamele lor, pe orice suport, promovează mîncarea sănătoasă şi copiii fericiţi că au minioni.

Reclamele la bere arată o mulţime imensă de oameni care beau bere şi, unde, în subsolul ecranului, scris cu litere mici, scrie că să consumiresponsabilbere.ro. Dar totuşi, se laudă cu vînzări colosale, asta în ciuda “responsabilităţii clienţilor lor”.

Ȋntre două calupuri de reclame care-ţi bagă sub nas toate porcăriile, de la sănătoasa margarină la sănătosul Delikat sau sănătoasele medicamente luate cu pumnul, îţi apare pe ecran mesajul că trebuie să bei doi litri de lichide pe zi (nu spun ce lichide) şi fructe şi legume fără număr.

Ȋntre timp, se fac statistici: 40 la sută dintre copiii romȃni sînt supraponderali din cauza sărăciei. Ȋn sfîrşit, am intrat în rîndul lumii! Avem şi noi supraponderalii noştri! Ȋn sfîrşit ne mai îngrijorează ceva: populaţia noastră supraponderală.

Tot între timp, reclamele la medicamente te invită să te îmbolnăveşti liniştit, că ai medicamente cu care să te tratezi. Asta deşi, la o adică, de te loveşte Doamne fereşte, descoperi că o legiune de medici a fost băgată la zdup pentru că fie ţi-au prescris medicamente false pentru boala-ta-Doamne-fereşte, fie ţi-au pus diagnostic de Doamne-fereşte, ca să-ţi bage sub nas medicamentele lor de niciunde.

Să ne felicităm! Sîntem şi noi ipocriţi cu acte-n regulă!
 

Alte stiri din Verde

Ultima oră