„No Man’s Land”, o tragedie actuală într-un comic amar

01 Feb 2017 | scris de Alex Revenco
„No Man’s Land”, o tragedie actuală într-un comic amar

Teatrul Național “I.L.Caragiale” București a programat pentru vineri, 3 februarie, ora 19:00, la Sala Studio spectacolul “No Man’s Land” de Danis Tanović, în regia bulgarului Alexander Morfov.

Alexander Morfov este cunoscut publicului din Romania pentru două spectacole grandioase montate la Sala Mare a Teatrului Național – “Vizita bătrânei doamne” de Friedrich Dürrenmatt cu Maia Morgenstern și Mircea Rusu în rolurile principale si “Furtuna” de William Shakespreare, cu Ion Caramitru în rolul Prospero și Mihai Călin în rolul Caliban, rol pentru care actorul a primit și un Premiu UNITER în 2015.

No Man`s Land este o satiră la adresa războiului, cu toate implicaţiile sale, plecând de la conflictele din războiul balcanic dintre sârbi şi bosniaci, unde are loc acţiunea. Scenariul tratează lumea dură a războiului (cu lupte de putere, cu arme, grenade şi tancuri, cu oameni abrutizaţi or meschini, cu tragedii) într-o notă de sarcasm, cu mult umor negru şi ironii.

Povestea este simplă: doi soldaţi inamici, un sârb şi un bosniac, sunt prinşi într-un context ciudat la mijlocul frontului, în tranşeele dintre linii. Aceştia vorbesc aceeaşi limbă, au cunoştinţe comune cu care şi-au petrecut copilăria şi totuşi se află pe poziţii de frondă, sunt inamici. ‘’Pentru că eu am puşcă şi tu n-ai’’, aceasta este regula, arma dictează cine are dreptate pe timp de război. Conflictele armate topesc individul, neutralizează interesele comune şi rezumă totul la doi, la două tabere rivale. Conflictele sădesc distrugere, nimicire şi praf.

În mijlocul războiului, forţaţi să stea împreună între taberele rivale, personajele se transformă însă, se dezbară într-un fel de război. Între insulte, poziţii de forţă, bruscări, bătăi şi înjurături, apare plăpând dar se multiplică repede şi îi domină ’”umanul”. Un cuvânt ne-ţipat, un bandaj oferit, o ţigară întinsă sau un gât de alcool, o atingere sau o strângere de mână, metamorfozează personajele şi le apropie. Într-o lume neagră, devastată de ura propovăduită de război, vedem prietenie, bunătate şi grijă faţă de cel de lângă tine, pentru că este om, cel dintâi (dispare duşmanul de luptă, aşa cum dictează războiul). (Ziarul Metropolis)

Iată câteva opinii despre acest spectacol:

"No Man's Land e un spectacol pe care îl iei cu tine, este genul de poveste peste care nu se lasă cortina niciodată. Mergeţi să vedeţi poate cea mai curajoasă şi tulburătoare producţie teatrală din oraş!" (Răzvana Niță, PORT.ro)

“No Man’s Land” marchează, în sfârșit, un eveniment pentru această stagiune. O temă foarte actuală, preluată dintr-un film, prinde neașteptat viață scenică printr-o echipă deosebită – regizor, scenograf și actori - care o prezintă teatral impresionant, atractiv. Este un spectacol al emoțiilor, provocării și surprinde cum se îmbracă o tragedie actuală într-un comic amar". (Ileana Lucaciu)

"Un spectacol în care viaţa şi moartea îşi dau mâna, dar se trădează cu zâmbetul pe buze". (Alina Epîngeac, Yorick.ro)

“No Man’s Land” este o producție a Teatrului Național "I.L. Caragiale" București. Regie, adaptare și ilustrație muzicală: Alexander Morfov, Decor: Nikola Toromanov, Costume: Andrada Chiriac, Light design: Chris Jaeger

Distribuție: Mihai Calin, Richard Bovnoczki, Ciprian Nicula, Marcelo S. Cobzariu, Rareş Florin Stoica, Mihai Munteniță, Ionuț Toader, Andrei Atabay, Denis Hanganu, Vitalie Bichir, Eduard Adam, Mandin Mădălin, Adrian Iosif Pop, George Pistereanu, Alexandra Sălceanu, Aylin Cadir, Fulvia Folosea, Nicolae Dumitru, Ionuț Niculae, Aurel Ungureanu, Silviu Negulete-Viciu.

Biletele se pot achiziționa online, de la www.mystage.ro și de la casa de bilete a teatrului.

 

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Teatru

Ultima oră