TURUL FRANŢEI. Tom Dumoulin a cucerit Andorra

10 Iul 2016 | scris de Sorin Anghel
TURUL FRANŢEI. Tom Dumoulin a cucerit Andorra


Tom Dumoulin a înfruntat grindina în Pirineii Andorezi şi a câştigat etapa a noua a Turului Franţei. Rutierul de la Giant s-a dovedit cel mai bun căţărător dintr-un grup care a reuşit o evadare timpurie, încă din perioada în care caravana s-a aflat pe teritoriul Spaniei. Pe o vreme atroce, olandezul a fost urmat pe podium, la 38 de secunde, de portughezul Rui Costa, de la Lampre, şi polonezul Rafal Majka, de la Tinkoff.


Grupul tricoului galben a avut la intrarea în Andorra o întârziere de 10 minute, însă Sky a forţat pe ultima căţărare şi astfel Chris Froome a reuşit să ajungă în staţiunea Arcalis la 6 minute şi jumătate în spatele lui Tom Dumoulin. Alături de liderul clasamentului general au mai trecut linia de sosire Adam Yates (Orica - BikeExchange), Nairo Quintana (Movistar), Jesús Herrada, Richie Porte (ambii de la BMC Racing) şi Dan Martin (Etixx - Quick-Step).


Etapa a 9-a a început în Spania, în staţiunea Vielha Val d’Aran, la o temperatura de 40 de grade Celsius. Pe prima căţărare, Port de la Bonaiquia, un grup cu 20 de rutieri s-a distanţat şi a reuşit să-şi construiască în timp un avans care a depăşit chiar şi zece minute. În tot acest timp, grupul favoriţilor nu a căutat niciodată să se apropie pentru ca marii favoriţi să se lupte pentru victoria de etapă. Polonezul Rafal Majka şi francezul Thibaut Pinot au fost principalii agitatori în grupul evadaţilor, cei doi luptând pentru câştigarea tricoului alb cu buline roşii, destinat celui mai bun căţărător. Pinot s-a dovedit mai providenţial şi este acum lider în ierarhia celor mai buni oameni de munte.

Pe ultima căţărare a zilei, Tom Dumoulin a profitat de apatia celorlalţi oameni din evadare şi a pornit de unul singur spre staţiunea Arcalis, acolo unde linia de sosire a fost fixată la 2.240 de metri altitudine. "Este incredibil, nu pot să descriu în cuvinte ceea ce simt acum. Dacă în urmă cu câteva zile cineva mi-ar fi spus că voi câştigă cea mai grea etapă din Turul Franţei, eu i-aş fi spus că e nebun. Nu m-am simţit chiar foarte bine, dar mi-am dat seama că pot forţa, că picioarele mele sunt puternice şi am atacat. Sunt foarte fericit”, a declarat învingătorul zilei.


Alberto Contador a abandonat în cadrul etapei a 9-a. Spaniolul şi-a dat seama că nu are forţa de a triumfa în Turul Franţei şi a preferat să plece acasă pentru a se pregăti în tihna pentru Turul Spaniei, întrecere pe care doreşte să o câştige înainte ca echipa Tinkoff să se desfiinţeze. Alţi doi favoriţi, italianul Fabio Aru şi americanul Tejay van Garderen au pierdut timp preţios, astfel că de acum înainte lupta pentru tricoul galben se va da între Froome şi Quintana, cu şanse însă foarte mici pentru rutierul columbian.

Luni va fi zi de pauză în Marea Buclă. De marţi, caravana se va pune din nou în mişcare. Etapă a 10-a se va întinde pe o distanţă de 197 kilometri, între Escaldes Engordanny, în Andorra, şi Revel. Traseul va cuprinde o căţărare de gradul întâi, în prima parte a traseului, şi una de gradul al treilea, înainte de linia de sosire, dar şi un sprint intermediar.


Escaldes Endordanny se remarcă pe tot parcursul anului datorită unui festival de muzică care se schimbă de la o luna la altă. Cele mai populare concerte sunt cele de muzică jazz, iar de-a lungul celor 32 de ani de istorie aici au concertat artişti precum Miles Davis, Fats Domino sau BB King.


Sosire va avea loc în Revel, un adevărat centru „verde” al Franţei. În 2010 a fost lansat BioVallée Lauragais, parte a economiei şi agriculturii ecologice din zona. Autorităţile locale acordă facilităţi micilor industriaşi care vor să dezvolte afaceri în zona, cu condiţia să colaboreze eficient cu fermierii din apropiere.

Alte stiri din Sport

Ultima oră