Eroare mare de regulament! Steaua poate câștiga campionatul chiar dacă va termina pe locul al doilea

11 Mai 2015
Eroare mare de regulament! Steaua poate câștiga campionatul chiar dacă va termina pe locul al doilea
Lupta pentru titlul de campioana in Liga I continua tot cu ASA Tg. Mures in postura de favorita. Ardelenii au pierdut cu 1-0 meciul de la Medias, dar si-au pastrat pozitia fruntasa pentru ca Steaua, aflata inaintea etapei la doua puncte in spate, a facut doar 2-2 cu Chiajna. Astfel, distanta dintre primele doua echipe ale campionatului este de numai un punct.

Stelistii nu trebuie sa-si faca griji. Echipa antrenata de catre Costel Galca are toate sansele sa fie declarata campioana chiar daca la finalul competitiei interne se va clasa pe locul al doilea. Acest lucru poate fi posibil daca Otelul Galati - formatie aflata in acest moment pe ultimul loc in clasament, cu sanse minime de a evita retrogradarea – se va retrage din campionat inaintea ultimei runde.

Moldovenii au castigat in aceasta primavara pe terenul Stelei, iar daca vor abandona intrecerea, conform regulamentului, vor pierde toate meciurile din retur cu scorul de 3-0. Astfel, stelistii ar face rost de trei puncte si ar ajunge sa castige campionatul chiar daca in urma rezultatelor de pe teren se vor clasa in spatele celor de la ASA Tg. Mures.

Acest lucru este posibil dupa ce in vara trecuta, echipa de conducerea a Federatiei Romane de Fotbal a schimbat multe puncte din Regulamentul de Organizare a Activitatii Fotbalistice. Un “destept” din trupa lui Burleanu a gasit de cuvinta sa "inoveze" sportul rege de la noi din tara introducand in regulament o prevedere prin care orice echipa ce se retrage in retur pierde cu 3-0 chiar si meciurile pe care le-a disputat in a doua parte a campionatului.

O aberatie fara margini. Nu exista nici un fel de logica pentru o asemenea prevederea regulamentara. Mai mult decat atat, s-a creat o bresa in ROAF prin care ierarhiile finale pot fi stabilite nu pe teren, ci prin birourile de la Casa Fotbalului. Practic, acum blaturile se pot face respectand regulamentul fara ca cineva sa poata sa intervina.

Situatia de acum, din Liga I, este una pur teoretica, insa ea a inceput sa fie luata in calcul dupa ce Dunarea Calarasi, echipa din Liga a 3-a si antrenata acum de catre fostul international Ionel Ganea, ar putea rata promovarea in esalonul secund al fotbalului romanesc tocmai din cauza acestei aberatii pe care Burleanu, acest mare “salvator” al fotbalului romanesc, a introdus-o in regulament.

Calarasenii trebuiau sa joace sambata, pe teren propriu, cu Viitorul Axintele, un meci contand pentru runda a 23-a din Seria C2. Jocul nu s-a mai disputat din cauza faptului ca arbitrul jocului, targovisteanul Marius Chitu, a considerat ca oaspetii nu aveau viza medicala obtinuta in mod regulamentar. Suparat, finantatorul ialomitenilor, un afacerist din domeniul farmaceutic, pare tentat sa-si retraga echipa din campionat chiar in acest moment.

Astfel, toate meciurile celor de la Axintele ar fi pierdute cu 3-0 si astfel Dunarea Calarasi va ajunge sa piarda sefia clasamentului si inclusiv promovarea in favoarea celor de la Juventus Colentina. Bucurestenii au facut 0-0 cu ialomitenii, dar daca acestia s-ar retrage, ar putea face rost de inca doua puncte si ar ajunge in Liga a 2-a.

In 2014, FRF a schimbat Regulamentul de Organizare a Activitatii Fotbalistice, insa in loc sa imbunatateasca "biblia" nu a facut altceva decat sa faca loc unor nereguli uriase. Astfel, o echipa se poate retrage din campionat in retur daca doreste sa faca jocurile murdare ale altor competitoare fara sa riste mare lucru.

In perioada lui Mircea Sandu, o echipa care abandona intrecerea in retur pierdea cu 3-0 doar meciurile care mai ramaneau de disputat pana la finalul turului, nu si pe cele care le-a disputat. Mai mult, in epoca "Nasu'", o formatie care se retragea din intrecere, se putea inscrie in ultimul esalon fotbalistic, de unde nu avea voie sa promoveze timp de trei sezoane. Acum, abandonurile sunt incurajate!

Daca Otelul se va retrage, ea va juca in Liga a 2-a, adica tot acolo unde va juca si daca va juca pana la finalul campionatului, si va putea sa promoveze inapoi pe prima scena a fotbalului romanesc fara nici un fel de probleme. Practic, intre o echipa care lupta pana la capat si una care se retrage din campionat nu exista nici o diferenta.

Alte stiri din Sport

Ultima oră