Greu fără Faroe la EURO 2016! Generalul Iordănescu şi comisarul Tătăruşanu.

19 Iun 2016 | scris de Sorin Anghel
Greu fără Faroe la EURO 2016! Generalul Iordănescu şi comisarul Tătăruşanu.


Gata cu fotbalul! De mâine, înapoi în mocirla. Echipa naţională de fotbal şi-a încheiat periplul la Campionatul European. România a pierdut duminică seară cu 1-0 în faţa Albaniei, un adversar pe care întreaga noatră naţiune l-a tratat cu superioritate. Suporterii au sperat la o tresărire de orgoliu a elevilor lui Anghel Iordănescu, s-au bazat pe ambiţia unei generării de ameţiţi, au visat la o victorie care să împinga “naţională” în optimile de finală, dar s-au ales cu o ruşine cum nu am mai traita vreodata la un turneu final.


Echipa noastră ar fi avut nevoie ca în partida de la Lyon să câştige toate cele trei puncte. Numai că selecţionerul Anghel Iordănescu a făcut cele mai proaste schimbări înaintea jocului. L-a pus fundaş stânga pe Măţel, un băiat care nu da cu capul şi care loveşte balonul cu dreptul, motiv pentru care îi este imposibil să centreze cu stangul. La mijloc, “naţionala” a jucat tot cu doi închizători, lucru absolut inuman din moment ce echipa trebuia să atace, să joace ofensiv, să creeze densitate în jumătatea adversă şi ţine mingea departe de poarta lui Tătăruşanu. Dacă tot i-a titularizat pe Prepeliţă şi pe Hoban, Generalu’ putea să forţeze şi să joace chiar şi cu libero, că acum 30 de ani.


In meciul cu Albania am primit gol tot din cauza lui Tătăruşanu, un portar inconstant, incapabil până acum să arate că el este regele dintre buturi. Şi tot la individualităţi mai merită să amintim că nu te poţi prezenta la un turneu final cu Torje sau Popa, care n-au făcut un dribling toată viaţa lor. Însă imaginea fotbalului românesc este dată de către Denis Alibec, un gras îmbrăcat în galben, care s-a accidentat din cauza faptului că este nepregătit. Cazul la pământ, atacantul Astrei era chinuit de dureri de spate, însă medicii îl tratau de genunchi.


Că Iordănescu este un antrenor slab, ştiam déjà. A ajuns în funcţie datorită lui Gabi Oprea, ca un compromis făcut de către FRF pentru a avea pace cu cei din PSD, aflati la putere în momentul numirii Generalului la echipa naţională. Calificarea la EURO 2016 nu i se datorează actualului selecţioner. “Vina” îi aparţine lui Victor Piţurcă, cel cu care “tricolorii” au început campania, şi celor de la UEFA, care au decis, în premieră, aă la un turneu final să nu mai mearga doar 16 ţări, ci 24. Dacă nu era această reforma, atunci noi am fi fost acum liniştiţi, departe de frenezia unui astfel de turneu final.


“Tricolorilor” le lipseşte orgoliul. Nu au determinare. Este atitudinea unei generaţii de români. Starea asta nu e valabilă doar în fotbal. Asta întâlnim oriunde în societatea românească, de aceea este un pic lipsit de moralitate să aruncăm cu noroi doar în FRF sau în Anghel Iordănescu. După acest turneu final, România rămâne doar cu două goluri date din penalty şi cu două gafe de portar. Din păcate, Tătăruşanu, declarat în 2015 cel mai bun fotbalist român, a fost groparul echipei naţionale. Ca urmare, nu mai poţi avea pretenţii de la unii care joacă puţin sau deloc la echipele lor de club din moment ce România a fost trimisă acasă de unul dintre cei care a fost titular la Fiorentina.


Ruşinea echipei naţionale la EURO 2016 nu este singura nenorocire a lui Anghel Iordănescu. Selecţionerul şi-a bătut joc şi de fotbalul intern. În momentul în care a fost numit în funcţie, a cerut FRF ca în Liga a 2-a să ajungă să antreneze doar antrenorii cu Licenţă PRO. Generalul a pus această condiţie pentru a le face loc în fotbalul foştilor săi elevi din Generaţia de Aur, chiar dacă mulţi dintre ei nu au fler pentru a sta pe banca tehnică a unor echipe de fotbal.

Alte stiri din Sport

Ultima oră