Eduard Novak, încă un atac la adresa MTS

21 Apr 2016 | scris de Sorin Anghel
Eduard Novak, încă un atac la adresa MTS

Echipa feminină de gimanstică a României a ratat calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. Situaţia este una dezastruoasă în acest sport, însă tocmai ce se fac vinovaţi de această ruşine se comportă de parcă ar fi “fumat” toţi din acelaşi loc. Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, prin vocea preşedintelui Alin Petrache, a spus la TVR că forul pe care îl conduce face oricum prea multe pentru mişcarea sportivă din ţară noastră, mai multe chiar decât trebuie.

România trăieşte un moment ruşinos prin ratarea calificării la Jocurile Olimpice din acest an. Vinovaţii sunt mai mulţi. Se poate spune că sistemul defectuos este principala cauza a acestei catastrofe. Nu mai există bază de selecţie, sportul şcolar nu mai produce mare lucru, federaţia de specialitate este încorsetată într-o birocraţie greu de înţeles, iar Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, cel care culegea laurii victoriei după fiecare triumf olimpic, spune acum că n-are nici o vină. Aşa e, n-are nici o vină Petrache, însă este lipsit de fair-play ca preşedintele să vină acum, într-un moment dezastruos, şi să se laude că face mai mult decât trebuie.

O posibilă cauză a dezastrului din sportul şcolar este reprezentată de faptul că mulţi profesori, sătui ca ei să muncească ani la rând şi alţii să se aleagă cu meritele, preferă să se implice tot mai puţin în meseria de antrenor. Sigur că asta e imoral, indecent sau oricum vreţi, dar trebuie să ne gândim că nu poţi avea rezultate de la un tehnician plătit cu 1.000 de lei, în vreme ce alţii, ajunşi în fruntea loturilor naţionale doar pe pile, trăiesc boiereşte. Situaţia asta se întâlneşte în toate sporturile din ţara noastră.


Alin Petrache este preşedintele unui for care culege roadele, nu participă la munca de jos. Ca urmare, ar fi bine să fie mai rezervat în declaraţii, ba chiar să-şi pună cenuşă în cap. Bellu şi Bitang urlă de mai bine de zece ani că România va ajunge pe butuci şi vom avea rezultatele la ediţiile de vara ale Jocurilor Olimpice de vară identice cu cele de la ediţiile de iarnă. Nimeni nu i-a luat în seama pe cei doi până acum. A trebuit să ne convingem pe piela noastră că nu au vorbit aiurea.

Puţini oameni din lumea sportului românesc au curajul să spună lucrurilor pe nume. Eduard Novak, preşedintele Federaţiei Române de Ciclism, nu face parte din rândul celor care lucrează pe principiul “ceasul ticăie, diurna merge”. Supărat că sistemul care guvernează sportul românesc este unul defectuos, şeful ciclismului de la noi din ţară nu s-a sfiit să îşi expună nemulţumirile în public.

Eşecul de acum al gimnastelor l-a făcut pe Novak să reacţioneze pe Facebook, acolo unde a postat un comentariu acid în urmă unui articol în care Adrian Stoica, preşedintele federaţiei de specialitate, recunoştea dezastrul din sportul care a adus României cele mai multe medalii olimpice. “Vai! Vai! Vai! Oare ce s-a întâmplat? Oare cine este de vină? Patru ani, un ciclu olimpic, cinci milioane de euro buget de la MTS! Bravo, domnule! Până ce prietenii, rudele şi partidele vor conduce sportul, tot să curgă banii, dar rezultate nu o să fie. Eu sunt cu mâncarea. De exemplu, am un restaurant şi angajez ca bucătar şef o rudă ca să aibă un loc de muncă şi care habar nu are să facă mâncare. Oare o să îmi meargă restaurantul? Nu cred. Cam aşa este şi sportul de la noi”. Nu este primul atac de acest fel al preşedintelui FRC. În urmă cu câteva luni, Eduard Novak a numit MTS că fiind Moartea Sportului Românesc.

Citește și:

Șefa ANM anunță temperaturi neobișnuite. Ce se va întâmpla cu vremea de Florii și de Paște

Alte stiri din Sport

Ultima oră