Liviu Călin, omul care l-a propulsat pe Dennis Schroder în NBA. Elogiu în Frankfurter Allgemeine Zeitung

12 Aug 2015
Liviu Călin, omul care l-a propulsat pe Dennis Schroder în NBA. Elogiu în Frankfurter Allgemeine Zeitung
Rar se întâmplă ca un cotidian de anvergura Frankfurter Allgeimeine Zeitung, o publicație de renume nu doar în Germania, ci și la nivel european, să scrie laudativ despre un român, tocmai de aceea meritele fostului selecționer al României la baschet masculin, Liviu Călin, nu pot fi trecute cu vederea.  

”Fără Liviu Călin, Dennis Schroder nu ar fi ajuns în NBA. Este o ascensiune de vis, care a fost aproape să fie ratată”, notează jurnaliștii germani.

De numele lui Liviu Călin se leagă lansarea în elita baschetului a unor jucători precum Ghiță Mureșan, Marcel Țenter, Toni Alexe, Titi Popa sau Atilla Szabo, însă puțini știu detalii despre activitatea sa impresionantă la Braunschweig, culminată cu propulsarea lui Dennis Schroder în cea mai puternică ligă de baschet de lume, NBA.

În urmă cu șase ani, Dennis Schroder părea un caz pierdut. Indisciplina l-a făcut pe Liviu Călin să fie la un pas să renunțe la talentatul puștan de 15 ani. Dennis se reorientase spre fotbal și skateboard. Doar de două ori pe săptămână venea la baschet.

”Nu l-am dat eu afară. Încă de la vârsta de 10 ani, el era obișnuit să stea noaptea până la 23.00 prin parcuri și a doua zi absenta de la școală. Nimeni nu putea să îi dicteze ce nu are voie să facă”, subliniază antrenorul român.

”Povestea ascensiunii lui Dennis este celebră în Germania. Cum l-a descoperit Liviu Calin în parc, pe când avea doar zece ani, cum i-a recunoscut imediat fenomenalul talent sportiv și cum s-a angajat să îi canalizeze toate resursele spre baschet. De doi ani, de la vârsta de 17 ani, Dennis evoluează pentru Atlanta Hawks”, amintește sursa citată.

Dennis mărturisește de câte ori are ocazia că fără acest ”al doilea tată” nu ar fi ajuns niciodată baschetbalistul de astăzi. Când avea 16 ani și a decis să se întoarcă în echipa secundă a clubului din Braunschweig, Liviu Calin și-a luat câteva zile de gândire, dacă să îi mai acorde o șansă.

I-a transmis un mesaj clar. ”Te iau în considerare, doar dacă și tu tratezi toate meciurile cu seriozitate”.

La câteva zile dupa debutul în NBA, tatăl lui Dennis a decedat. A doua zi, jucătorul i-a trimis o scrisoare antrenorului său în care îl anunța că de acum el este tatăl său. ”Era un super talent, dar avea nevoie de ajutor. A muncit cu consecvență și a îndeplinit toate așteptările, atingându-și visul cu potențialul său, o promisiune făcută tatălui său”.

Nemții reamintesc că Liviu Călin este cel de la care Schroder a învățat abecedarul baschetului. Pentru asta sosise românul încă din 1991 din România în Germania. Nu i-a permis încă de la început să ii spună ”Papa” și i-a atras atenția că va avea parte de tratament egal cu ceilalți tineri din lot.

În cei doi ani de când e la Atlanta, antrenorul nu l-a vizitat niciodată. Călin se rezumă la discuții telefonice. I-a promis în glumă că îl va vizita abia când va avea o sută de milioane de dolari în cont.

În schimb, antrenorul și-a procurat deja bilete pentru meciurile naționalei Germaniei cu Islanda și Serbia, unde Dennis este anunțat printre jucătorii de bază. ”Dennis nu este Dirk Nowitzki și nici eu nu sunt Holger Geschindner. Dennis este un individualist și nu are nevoie de consiliere permanentă, așa că nu are nevoie de prezența mea”, consideră antrenorul de 61 de ani.

Nemulțumirile șlefuitorului de talente se leagă de situația dificilă în care se află clubul din Braunschweig, deși el a lansat în elita baschetului german jucători precum Daniel Theis (campioana Bamberg), Robin Smeulders (Oldenburg) sau Dirk Madrich (Bonn).

De ce nu a ales să își încerce norocul la o echipă din prima ligă germană?

”Am preferat stabilitatea unei echipe Pro-B. Astăzi nu aș ști ce să fac cu un puștan de 10 sau 16 ani precum Schroder. În clubul ăsta a murit aproape totul. Nu mai există un program în care au ajuns jucătorii amintiți. Astăzi acești jucători ar fi fără perspectivă, fără nici o șansă”, subliniază Călin.

Pierderea sponsorului principal a dus la mutarea echipei secunde la Wolfenbuttel, iar cei de acolo au refuzat colaborarea cu antrenorul român. ”Liviu Călin este o emblemă a orașului Braunschweig. Fanii noștri sunt recunoscuți pentru patriotismul local și nu l-ar fi acceptat”, au motivat oficialii.

 ”Au intrat prea repede în panică. Cel mai bun concept pentru viitorul baschetului juvenil german a fost desființat cu diletantism”, a încheiat Liviu Călin. El a fost numit antrenor secund al echipei principale din Braunschweig, participantă în prima ligă germană.

”O onoare pentru jucătorii echipei să lucreze cu omul care l-a propulsat pe Dennis Schroder în NBA”, este concluzia celor de la Frankfurter Allgemeine Zeitung.

 

Alte stiri din Sport

Ultima oră