Cine este prima sportivă din România depistată pozitiv cu meldonium

11 Apr 2016 | scris de Sorin Anghel
Cine este prima sportivă din România depistată pozitiv cu meldonium

Scandalul meldonium, substanţă interzisă din cauza căreia Maria Sharapova a fost suspendată din circuitul profesionist de tenis pentru doi ani, intră şi în sportul românesc. Atleta Mirela Lavric, considerată de toată lumea drept una dintre marile speranţe ale României, a fost depistată pozitiv cu meldonium în urmă unui control antidoping efectuat chiar la “mondialele” de peste ocean.


În vârstă de 25 de ani, Lavric era cea mai bună sprinteră din ţara noastră. În palmaresul sau figurează participarea la Jocurile Olimpice de la Londra, din 2012, “bronzul” la Campionatul Mondial ce a avut loc luna trecută la Portlant, precum şi numeroase prezente pe podium în întrecerile de junior şi tineret. “Am auzit despre această informaţie, a venit un document la Federaţie. Am şi vorbit cu Mirela. Nu vreau să fac mai multe comentarii", a declarat Sandu Ion, preşedintele Federaţiei Române de Atletism, pentru Prosport.


Problema sportivilor din ţara noastră o reprezintă faptul că nu li s-a comunicat clar dacă mai pot consuma meldonium. A fost mai intai pe lista gri, apoi a fost anuntata pe lista neagra d-abia in toamna anului trecut, fiind interzisa utilizarea de la 1 ianuarie 2016. Numai ca nimeni nu stie dupa cat timp dispare din organism.

Această substanţă creşte capacitatea de efort a organismului, îmbunătăţeşte circulaţia periferică, sporeşte capacitatea de învăţare şi de memorare. Unicul producător provine din Letonia, iar în lumea celor care fac controale antidoping se vorbeşte despre un complot împotriva sportivilor din blocul sovietic. Practic, cei care folosesc “şcoala sovietică” de pregătire sunt cei mai afectaţi. Pana acum, numarul sportivilor suspendati trece de 120 la nivel mondial

Subiectul este unul sensibil şi mulţi oameni din mişcarea sportivă românească se feresc să discute deschis pe această tema. Cert este că unii sportiv au refuzat să mai folosească meldonium şi au înregistrat rezultate sub aşteptări. De exemplu, în ceea ce priveşte sporturile pe zăpadă, în iarna 2015-2016 România nu a avut nici o performanţă notabilă. Asta în condiţiile în care până acum, an de an, ţară noastră cucerea măcar o medalie în întrecerile de junior sau tineret.

Alte stiri din Sport

Ultima oră