JO 2022: un ziar chinez acuză Statele Unite că plătesc sportivi pentru a „perturba” Jocurile Olimpice

29 Ian 2022 | scris de M.N.
JO 2022: un ziar chinez acuză Statele Unite că plătesc sportivi pentru a „perturba” Jocurile Olimpice

Un ziar oficial chinez a acuzat Washingtonul că i-a „incitat” pe sportivi să „creeze tulburări” în timpul Jocurilor de la Beijing (4-20 februarie), prin plata acestora, acuzație negată ferm sâmbătă de ambasada americană.

 

Într-un context de „boicot diplomatic” al Jocurilor de către Statele Unite în numele protecției uigurilor, articolul din cotidianul în limba engleză China Daily se bazează pe „surse bine informate” care intenționează să denunțe o „conspiraţie". „Forțele antichineze” de pe pământ american „încurajează sportivii” din mai multe țări „să-și exprime nemulțumirea față de China, să adopte o atitudine pasivă în timpul competițiilor sau chiar să refuze să participe” la Jocuri, a spus ziarul. În schimb, Washingtonul le va „oferi despăgubiri”, denunță aceste surse care acuză Statele Unite că doresc „să creeze tulburări în timpul Jocurilor pentru a politiza evenimentul”.

 

Autoritățile americane au negat cu fermitate aceste acuzații. „Nu ne-am coordonat și nu coordonăm nicio campanie globală legată de participarea la Jocurile Olimpice”, a declarat un purtător de cuvânt al Ambasadei SUA la Beijing într-un e-mail adresat AFP.

„Sportivii americani au dreptul de a se exprima liber, în conformitate cu spiritul și cartea Jocurilor Olimpice, care includ promovarea drepturilor omului”, a continuat acest purtător de cuvânt. În numele încălcărilor drepturilor omului în China, în special împotriva minorității musulmane uigure, Statele Unite au convins unii aliați occidentali, printre care Canada, Australia și Marea Britanie, să efectueze un „boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice din 2022.

Aceste țări nu vor trimite niciun oficial la Beijing pentru a participa la ceremonia de deschidere de vineri. Sportivii lor, pe de altă parte, vor participa la competiții. Prin acest articol din China Daily, Beijingul încearcă să „deturneze atenția” publicului „de la istoricul său scandalos în materie de drepturile omului”, a estimat în continuare ambasada Statelor Unite. „Ne așteptăm ca (China) să asigure siguranța și bunăstarea sportivilor noștri – și a tuturor sportivilor – care participă la Jocurile de la Beijing și să le respecte drepturile omului și libertățile fundamentale.”

Ministrul chinez de externe Wang Yi a cerut deja joi Statelor Unite să „nu mai perturbe” Jocurile Olimpice de la Beijing, în timpul unui apel telefonic cu omologul său american Antony Blinken.

Sursa: Le Figaro

Alte stiri din Sport

Ultima oră