SCANDALUL MITEI LA FIFA. Plicuri cu câte 40.000 de dolari distribuite înaintea alegerilor din 2011

28 Mai 2015
SCANDALUL MITEI LA FIFA. Plicuri cu câte 40.000 de dolari distribuite înaintea alegerilor din 2011
Un hotel elegant din Caraibe, plicuri pline cu bani cash....Ce putea fi mai grozav pentru câţiva reprezentanţi ai FIFA, care au primit, fiecare în parte, câte 40.000 de dolari mită cu câteva săptămâni înaintea alegerii preşedintelui instanţei conducătoare a fotbalului în 2011? Informaţiile reies din documentele justiţiei date publicităţii miercuri, în plină furtună în fotbal, pe marginea celui mai mare scandal din istoria FIFA. Plata mitei a fost aranjată de un reprezentant cu rang înalt al FIFA şi al Confederaţiei asiatice a fotbalului, candidat la aceste alegeri, dar care nu este nominalizat de justiţia americană în aceste documente.

Mohamed Bin Hamman, un qatarez care era la vremea respectivă şef al Confederaţiei asiatice a fotbalului, a fost suspendat în 2011 de FIFA după descoperirea primelor elemente care indicau tentative de dare de mită, pentru sprijinirea candidaturii sale, scrie 20minutes.fr.

Potrivit actului acuzării, 363.000 de dolari au fost viraţi dintr-un cont al patronului Confederaţiei asiatice într-un cont al fostului vicepreşedinte al FIFA, Jack Warner, din Trinidad Tobago, la finele lui 2011. Şeful Confederaţiei asiatice s-a întâlnit ulterior cu membrii Federaţiei de fotbal din Caraibe, la hotelul Hyatt Regency din Trinidad Tobago, la 10 mai 2011, cu câteva săptămâni înaintea alegerii preşedintelui FIFA.

Şeful asiatic a explicat motivele candidaturii sale, iar Jack Warner, după reuniune, a sugerat invitaţilor că pot să primească un cadou în cursul după-amiezii, în sala de conferinţe a hotelului, se arată în documentul acuzării.

Rugaţi să intre în sală unul câte unul, aceştia chiar au primit fiecare câte un plic cu 40.000 de dolari.

A doua zi, Jack Warner a pretins că banii proveneau de la Confederaţia asiatică. Dar s-a enervat îngrozitor când unul dintre reprezentanţii locali i-a informat pe cei de la CONCACAF, din New York, în legătură cu banii primiţi, scrie 20minutes.fr.

„Sunt oameni aici care cred că sunt mai pioşi decât tine. Dacă eşti pios, du-te şi ridică o biserică, prietene. Treburile noastre sunt treburile noastre”, i-ar fi spus Jack Warner.

„Scopul acestor 40.000 de dolari era de a-i determina pe membrii Federaţiei din Caraibe să voteze pentru „co-conspiratorul numărul 7” la alegerile pentru preşedinţia FIFA la 1 iunie 2011”, explică justiţia americană. În iulie, după descoperirea scandalului şi demisia lui Jack Warner, „co-conspiratorul” a transferat 1,2 milioane de dolari dintr-un cont din Qatar într-un cont din Trinidad Tobago.

Fost membru al Comitetului Executiv al FIFA, deja implicat în numeroase scandaluri de corupţie şi demisionar din toate funcţiile fotbalistice în iunie 2011, Jack Warner face parte din grupul de nouă aleşi actuali sau trecuţi ai FIFA urmăriţi acum de justiţia americană pentru fapte de corupţie.

 

 

Alte stiri din Sport

Ultima oră