Cand barbarii au dat foc Romei

04 Mai 2016 | scris de Gheorghe Voicu
Cand barbarii au dat foc Romei

 

Nu e vorba de istorie ci de fotbal. Şi dacă ne păstrăm umorul şi detaşarea putem privi lucrurile şi aşa:fotbalul reprezintă o parte importanta a istoriei. Ce activitate umană strânge zeci de mii de oameni pe stadioane şi alte sute de milioane în faţa televizoarelor?

Atletico Madrid a eliminat pe Bayern Munchen din Liga Campionilor dupa ce a învins la Madrid cu 1-0 şi a pierdut aseară cu 1-2 la Munchen. S-a calificat în finala competiţiei pentru că a înscris un gol in deplasare.

Confruntarea dintre Atletico Madrid si Bayern Munchen reprezintă prabuşirea unui stil de a juca acest sport şi triumful unei forme primitive de a practica acest joc. Nu-i prea mult? Nu este...e un mod de a întelege cum faci să obtii victoria. Cu eleganţă si inteligenţă sau primitiv şi folosindu-te de forta bruta?

Atletico sta la panda,distruge si loveste mingea cu incrancenare,loveşte pe la spate. E un lunetist sumbru si plin de ura. Nu iartă,nu ezită şi dă foc la orice încercare de luptă dreapta. Fair play? Războinicii lui Simeone nu recunosc aşa ceva. Lovesc mingea,adversarii,împing,seceră picioare,înjura,scuipă, intră în transa distrugerii,fotbalul nu e un joc,e o bătaie golănească în întunericul nopţii. Însangeraţi de umilinţa dată de eleganţa jocului adversarilor,desfiguraţi de neputinţa de a lupta curat,revin cu obstinaţie şi caştiga.

E fotbalul care vine,fotbalul care excită multimile,e o luptă care vine din vremurile preistoriei. Mulţimi care vor sânge nu întrecere sportiva.

Fotbalul de posesie-faimoasa tiki-taka-se termină aici. Impresionate de succesul echipei lui Simeone marile echipe ale Europei se vor reintoarce la fotbalul-cazemată,cu apărări inchise şi încercări in forţă de a specula rănile adversarului. Goluri puţine,încleştări surde şi urâte,faulturi grosolane şi multă ură.

Cam aşa va arăta fotbalul în următorii ani.

Când barbarii au dat foc Romei s-a prăbuşit o civilizaţie pe care ,de-abia dupa secole ,am descoperit-o ca model şi inspiraţie.

Dar atunci,această prabuşire a dus la un Ev Mediu,întunecat şi friguros. La urma urmei au si barbarii dreptul la bucaţica lor de istorie.

Alte stiri din Sport

Ultima oră