Amintiri despre înăbușirea în sânge a Primăverii de la Praga ale unei sportive românce din lotul de patinaj artistic

23 Aug 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Amintiri despre înăbușirea în sânge a Primăverii de la Praga ale unei sportive românce din lotul de patinaj artistic Galerie foto (4)

Cehii şi slovacii au comemorat marţi 21 august înăbuşirea de către tancurile sovietice a "primăverii de la Praga", în urmă cu 50 de ani. La 20 august a avut loc invazia în Cehoslovacia a statelor Pactului de la Varșovia, dirijată de Moscova.

În noaptea de 20 spre 21 august 1968 era strivită cu ajutorul tancurilor sovietice aşa numita “Primăvară de la Praga”. O enormă speranţă legată de capacitatea sistemului comunist de a se reforma din interior era spulberată cu brutalitate. Moscova a mobilizat la acea oră, în acest scop, 600 000 de soldaţi.

Așa a luat sfârșit visul edificării unui socialism cu față umană în Estul Europei, în care libertățile oamenilor să nu mai fie îngrădite, înainte de toate libertatea de expresie.

De notat că nici un soldat român nu făcea parte din aceste “trupe străine”, deşi România era membră a Tratatului de la Varşovia. Moscova nu a avut atunci încredere în Nicolae Ceauşescu şi în România, şi a preferat să organizeze strivirea “Primăverii de la Praga” cu ajutorul celorlalţi aliaţi din blocul comunist.

Evenimentele de atunci sunt încă vii în mințile oamenilor, atât în Cehoslovacia, cât și în România, de exemplu.

Fosta campioană naținală la juniori la patinaj artistic din anii 60, Constanța (Tuța) Ionescu își amintește evenimentele din acele zile pe care le-a trăit în fosta Cehoslovacie. Într-o postare în pagina sa de Facebook, fosta patinatoare povestește că se afla la Bratislava, cu lotul de patinaj artistic al României, în acele zile fierbinți.

”Eram in Bratislava, cu lotul de patinaj artistic al Romaniei!

Ne-a trebuit o saptamana sa fugim prin Viena, Ne-am trezit in dimineata de 21 cu discursuri la difuzor pe care nu le intelegeam din cauza limbii, cu forfota, un du-te vino pe palierele hotelului, dar am inteles ca ceva rau se intampla!

Ne-au anuntat ca nu mai avem voie sa mergem la patinoar, sa iesim pe strazi si apoi sa nu vorbim romaneste, sa nu purtam insemne ale Romaniei (tricouri de campioni, treninguri cu "Romania")!

Stateam in apropiere de un aeroport, zburau avioane militare, am vazut apoi tancuri pe strazi, zgomot de mitraliere, URSS cu zvastica alaturi, ziua de 23 august cu greva generala in care orice avea sirena, claxon iti asurzeau urechile, etc, ca in romanele cu razboi citite!

Cand ne-am intors in tara am auzit de opozitia lui Ceausescu si am inteles de ce nu ne-au dat voie sa parasim Cehoslovacia, sa aratam ca suntem romani! Chiar daca eram tineri intre 12 si 18 ani!

Dupa un an, circuland de la Ostrava la Lyptovski Mikulas, in Tatra, 6 copii am fost imbratisati si tratati cu sandwici-uri, intr-o gara in care schimbam trenul, de catre un lucrator de la caile ferate. Il intrebase cineva din grup (eram doar 6 copii care ne intalneam cu lotul care venea din tara, antrenorul nostru de la club plecase spre Romania cu restul colegilor care nu faceau parte din lotul Romaniei) daca mergem in directia buna si, afland ca suntem romani, respectivul lucrator si-a aratat astfel recunostinta fata de "Caucecu" (Ceausescu). In rest, in Ostrava, multi militari sovietici!”, scrie fosta sportivă.

În pagina sa de Facebook sunt postate mai multe amintiri din tinerețe și legate de performanțele sportive, ilustrate cu fotografii din acele timpuri.

CREDIT FOTO: arhiva personală Constanța Tuți Ionescu

CREDIT FOTO IMAGINE PRINCIPALĂ: ENRS

EUROPA LIBERĂ, DESPRE REACȚIILE ROMÂNEȘTI LA INVAZIA DIN CEHOSLOVACIA, AICI.

Alte stiri din Sport

Ultima oră