Ciudat, dar dovedit: Oboseala cronică, provocată de bacterii intestinale

01 Iul 2016 | scris de Magda Marincovici
Ciudat, dar dovedit: Oboseala cronică, provocată de bacterii intestinale

Cercetătorii de la Universitatea Cornell (SUA) au studiat datele medicale ale 48 de pacienţi cu sindromul de oboseală cronică. Pentru acest studiu, cercetătorii au prelevat eşantioane de sânge şi săruri. Apoi, au secvenţiat ADN-ul şi au comparat rezultatele cu cele colectate de la alţi 39 de voluntari, care nu sufereau de acest sindrom. După ce au studiat bacteriile intestinale ale pacienţilor cu sindromul de oboseală cronică, ei au formulat următoare ipoteză: acest sindrom este legat de dezechilibrul microbiotului. Studiul cercetătorilor de la Universitatea Cornella fost publicat în revista Microbiome.

Bacterii pro-inflamatorii

Prima observaţie: la pacienţii suferinzi de oboseală cronică, bacteriile intestinale sunt mai puţin diversificate, comparativ cu voluntarii sănătoşi. În plus, cercetătorii au mai observat că, în cazul voluntarilor cu sindrom de oboseală cronică, majoritatea bacteriilor sunt pro-inflamatorii şi non anti-inflamatorii. Cercetătorii au mai observat un fenomen asemănător în cazul pacienţilor afectaţi de boala Crohn. Pe de altă parte, analizele de sânge indică faptul că nivelul markerilor ce indică inflamaţii sunt crescuţi. Astfel, cercetătorii au ajuns la concluzia că intestinul, fiind permeabil, lasă să treacă bacteriile în sânge, ceea ce ar declanşa răspunsul imunitar ce indică agravarea simptomelor. 

Acest studiu nu susţine ideea că boala ar fi de natură psihologică. Ei spun că sindromul ar fi de origine biologică. Totuşi, cercetătorii nu au dovedit încă dacă dezechilibrul observat este o cauză sau o consecinţă a oboselii cronice. Cercetătorii vor studia virusurile, bacteriile, ciuperci, susceptibile de a provoca sau de a contribui la dezvoltarea bolii. 

În viitor, vom considera această metodă ca fiind una complementară cu celelate metode de diagnostic non-invazive, sugerează profesorul Ludovic Giloteaux, co-autor al studiului, citat de site-ul metronews.fr. De asemenea, potrivit acestor informaţii, regimul alimentar pe bază de prebiotice sau probiotice va fi folosit pentru tratarea sindromului de oboseală cronică. De reţinut că iaurturile, brânzeturile, drojdia de bere, pâinea crescută cu drojdie de bere sunt bogate în probiotice. Prebioticele se găsesc în fructe şi legume, inclusiv în laptele maternal. 

Sindromul de oboseală cronică se manifestă printr-o stare de oboseală persistentă cel puţin şase luni, tulburări de memorie, dureri musculare şi articulare, dureri de cap...şi tulburări gastrointestinale.

 

 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră