Copiii obezi amenințați de ciroză

03 Iul 2016 | scris de Magda Marincovici
Copiii obezi amenințați de ciroză


Supraponderea și obezitatea, ca de altfel diabetul, măresc riscul de îmbolnăvire a ficatului. Copiii obezi, care au o alimentație dezechilibrată, constând în multe dulciuri și grăsimi, în alimente ce conțin multă sare, sunt expuși bolilor ficatului. Ei pot face steatoză hepatică sau steato-hepatită non-alcoolică, care pot genera patologii grave, cum este ciroza. Este concluzia susținută de 250 de hepatologi reuniți la Congresul franco-american, ce a avut la Paris.

Steatoza hepatică reprezintă o acumulare alarmantă de lipide în celulele ficatului. Steato-hepatita non-alcoolică se definește ca excesul de grăsimi în ficat, o inflamare și degenerescență a celulelor hepatice. Steato-hepatita non-alcoolică este asociată cu un risc major de ciroză și/sau cancer al ficatului.

Creșterea alarmantă a numărului copiilor obezi, supraponderali și suferinzi de diabet mărește pericolul de boală a ficatului, subliniază cercetătorii, care avertizează inclusiv asupra rolului genetic ca factor suplimentar pentru această patologie. Este necesară informarea rapidă și prevenirea riscurilor de steatoză metabolică la copiii și părinții acestora, spune Lawrence Serfaty, organizatorul Congresului, citat de Relaxnews.

De altfel, numeroase studii avertizează asupra pericolelor supraponderii în apariția bolilor hepatice. Astfel, în 2013, cercetătorii de la UCL Institute of Liver and Digestive Health din Londra au evidențiat legătura dintre consumul de alcool și suprapondere. Este un amestec care mărește riscul de boli grave ale ficatului. Se pare că femeile sunt mai expuse acestui pericol.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră