Acum 44 de ani avea loc cea mai mare tragedie montană din România

17 Apr 2021
Acum 44 de ani avea loc cea mai mare tragedie montană din România

17 aprilie 1977… La Bâlea avea să se consume cea mai mare tragedie montană din România. O avalanșă și câteva secunde au făcut să dispară 23 de persoane. Printre acestea, 19 elevi cu vârste între 15 și 18 ani.

Era dimineața zilei de 17 aprilie 1977, ultima zi din tabăra de schi de la Bâlea Lac petrecută în vacanța de primăvară de elevi de la Școala Germană din Sibiu, astăzi Colegiul Național Brukenhtal.

La Sibiu, influență germană a fost menținută în perioada comunistă în ciuda dorinței de a promova omul de tip nou. Pasiunea nemților pentru schi, recunoscută pe plan modial, a fost adoptată și la Școală Germană nr. 1 din Sibiu. Excursiile montane, drumețiile și sporturile de iarnă făceau din școală germană un spațiu de invidiat, cu atât mai mult cu cât accesul românilor în grupele de elevi care participau la acțiuni era permis numai de calitatea de elev al școlii. În rest, doar etnici germani.

Ninsese mult în ultimele zile și, împreună cu profesorii lor, au ieșit să mai facă câteva ture cu schiurile înainte de plecare; o greșeală care avea să îi coste viața.

Continuarea, AICI

Sursa foto: adevarul.ro

Alte stiri din REPORTAJ

Ultima oră