A început congresul extraordinar al PSD. Liviu Dragnea, validat preşedintele partidului

18 Oct 2015
A început congresul extraordinar al PSD. Liviu Dragnea, validat preşedintele partidului
Congresul extraordinar al PSD a început dumincă, delegaţii validându-l pe Liviu Dragnea în funcţia de preşedinte al partidului şi urmând să-şi aleagă preşedintele executiv şi vicepreşedinţii.

În cadrul congresului, Dragnea a fost declarat președinte al PSD cu unanimitate de voturi. Potrivit rezoluției citite de Florin Iordache, Dragnea a obținut la scrutinul intern din 11 octombrie, 442.650 de voturi "pentru" dintre cele 457.764 exprimate de membrii de partid.

Înainte de validare, Liviu Dragnea i-a mulţumit premierului Victor Ponta pentru felul în care conduce  Guvernul, precizând că păstrează în memorie atât  momentele în care au fost luate decizii bune, cât şi momentele în care au fost luate decizii proaste. El a mai spus că membrii PSD s-au săturat să li se spună baroni, corupţi, comunişti.

"Stimați colegi, nu vom putea recâştiga încrederea oamenilor, dacă nu înlăturăm stigmatul corupției. Criteriile de integritate, singura soluție să recâştigăm încrederea oamenilor. Eu cred că acest cod de conduită trebuie dezbătut. Patidul nu este singurul care se confruntă cu această problemă", a afirmat Dragnea.
social-democrat a adăugat că vrea ca de acum încolo, PSD să facă politica celor mulţi care nu au duminica sau sâmbăta liber, dar şi politica oamenilor de afaceri, şi să deschidă uşa partidului către tineri, către studenţi.

El le-a dorit candidaţilor să nu iasă vicepreședinți aleși de bilețele. "Nu aș vrea să mai văd bilețele prin sală(...) De la președintele executiv am multe așteptări, dar ca să spun foarte simplu și foarte ușor de înțeles: am de la el așteptările pe care le-a avut Victor Ponta de la mine. Ce am făcut eu pentru Victor Ponta aș vrea să facă președintele executiv pentru mine și pentru partid", a mai spus Dragnea.

"Toate deciziile bune le-am luat împreună şi toate deciziile greşite le-am luat împreună, Liviu", a declarat fostul lider al PSD, premierul Victor Ponta.

El le-a mulţumit foştilor lideri ai PSD, inclusiv lui Ilie Sârbu care ca apărăsit partidul pentru Curtea de Conturi, precum şi partenerilor de coaliţie, subliniind că PSD are nevoie de un lider puternic, iar organizarea şi disciplina sunt principale sale arme.

Pentru funcția de președinte executiv se bat doi candidaţi, preşedintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, și fostul ministru Constantin Niță.

Pentru cele 14 funcţii de vicepreşedinţii s-au înscris în cursă 21 de candidaţi. Pentru cele 10 funcţii de vicepreşedinte alocate bărbaţilor din PSD, candidează Andrei Dolineaschi, Mihai Tudose, Victor Negrescu, Georgian Pop, Mihai Fifor, Gabriel Vlase, Ioan Vulpescu, Gheorghe Șimon, Mihai Chirică, Viorel Ștefan, Nicolae Bănicioiu, Mihai Sturzu, Constantin Niță, Marian Cătălin Rădulescu şi Marius Adrian Dobre.

Pentru  posturile de vicepreşedinte rezervate femeilor social-democrate, vor candida pentru funcțiile rezervate femeilor Gabriela Firea, Doina Pană, Aurelia Fedorca, Lia Olguța Vasilescu, Gabriela Crețu şi Ecaterina Andronescu.

De asemenea, în cadrul congresului vor fi validate o serie de modificări aduse vineri statutului PSD.


Citiţi mai multe ştiri din Politică!

Alte stiri din Politic

Ultima oră