Preşedintele Klaus Iohannis nu a promulgat Codul Fiscal! Legea a fost trimisă Parlamentului pentru a fi reexaminata

17 Iul 2015
Preşedintele Klaus Iohannis nu a promulgat Codul Fiscal! Legea a fost trimisă Parlamentului pentru a fi reexaminata
Președintele Klaus Iohannis a decis să nu promulge Legea privind Codul Fiscal, votată în Parlament de parlamentarii din toate partidele politice. Codul Fiscal a fost susținut inclusiv de parlamentarii Partidul Național Liberal, partid care l-a propulsat Klaus Iohannis în funcția de președinte al României.

Potrivit Administrație Prezidențiale, punerea în aplicare a noului Cod fiscal ar genera implicaţii majore la nivelul construcției bugetare pentru anii următori din perspectiva obiectivului de menținere a consolidării fiscale. Conform evaluărilor Comisiei Europene și Fondului Monetar Internațional, punerea în aplicare a noului Cod fiscal atrage, în mod evident, ratarea obiectivului bugetar pe termen mediu (MTO), respectiv: deficit structural de 1% din PIB și deficit bugetar ESA de 1,2% din PIB, conform Programului de Convergență și Strategiei Fiscal-bugetare. O asemenea dinamică denotă instabilitate în abordarea fiscal-bugetară: de la deficite mari se trece la deficite mici, apoi din nou la deficite mari etc."

"În absenţa unei ajustări negative de mare amploare pe latura cheltuielilor, cadrul fiscal-bugetar preconizat va fi incompatibil cu menţinerea procesului de consolidare fiscală şi cu respectarea obiectivului bugetar pe termen mediu asumat de Guvern prin documentele oficiale de politică economică, respectiv prin Strategia Fiscal-bugetară 2015-2017 şi prin Programul de Convergenţă 2015 - 2018. Cu alte cuvinte, prin noul Cod fiscal se va înregistra o abatere semnificativă de la cadrul de stabilitate și predictibilitate asumat prin tratatele europene și legislația internă. În acest sens, se cuvine a fi subliniată diferența majoră dintre un deficit bugetar neintenționat, ca efect al unei dinamici economice nefavorabile, și un deficit bugetar deliberat, așa cum este cazul scenariului actual de politică fiscal-bugetară". a mai menționat Administrația Prezidențială .
 

Alte stiri din Politic

Ultima oră