Iohannis îi cere din nou demisia lui Ponta: Situaţia este din ce în ce mai problematică pentru premier, pentru Guvern şi pentru PSD

17 Sep 2015
Iohannis îi cere din nou demisia lui Ponta: Situaţia este din ce în ce mai problematică pentru premier, pentru Guvern şi pentru PSD
Trimiterea în judecată a premierului Ponta în dosarul Turceni -Rovinari este un nou prilej pentru preşedintele Iohannis de a-i cere demisia din fruntea Guvernului. Iohannis a declarat joi, după şedinţa CSAT, că din cauza problemelor cu Justiţia ale premierului imaginea României are de suferit şi că îşi menţine părerea că Victor Ponta trebuie să demisioneze.

"Situaţia este din ce în ce mai problematică pentru premier, pentru Guvern şi pentru PSD. Dar trebuie să recunoaştem ca imaginea României are foarte mult de suferit. Sper să se analizeze situaţia cu toată răspunderea şi cei care pot veni cu soluţii să vină cu soluţii. Părerea mea nu s-a schimbat: cea mai simplă soluţie ar fi cea pe care am propus-o şi în iulie", a declarat preşedintele Iohannis.

După ce DNA a anunţat public, în luna iunie, că premierul Ponta este învinuit de fapte penale, şeful statului a declarat că este o situaţie imposibilă pentru România ca primul-ministru să fie învinuit de fapte penale. "Pe de altă parte, pentru România, cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla acum este o criză politică. Având în vedere toate acestea, solicit demisia primului-ministru Victor Ponta", spus Iohannis. 

El a precizat că i-a cerut personal demisia lui Ponta într-o întâlnire care tocmai avusese loc la Palatul Cotroceni. "Aceste consideraţiuni solicitarea de demisie le-am comunicat primului-ministru într-o discuţie pe care am avut-o acum câteva minute", a precizat Iohannis.

Liberalii vor să ştie dacă Ponta mai e susţinut de coaliţie

Pe de altă parte, liberalii au cerut joi reprezentanţilor coaliţiei de guvernare să spună public dacă îl mai susţin sau nu pe Victor Ponta în fruntea Guvernului. "Ponta dă un exemplu nociv și creează un precedent extrem de periculos care va justifica și în cazul altora să reprezinte instituții ale statului din calitatea de inculpat sau de trimis în judecată.

În aceste condiții, PNL solicită coaliției de guvernare să precizeze public și să asume dacă îl mai susține pe Victor Ponta în funcția de premier, având în vedere nouă sa calitate juridică.
PSD să spună cu voce tare dacă mai girează un inculpat, trimis în judecată, pentru a conduce Executivul, care este parte a uneia dintre cele trei puteri în stat", cer liberalii într-un comunicat de presă.

De altfel, copreşedintele PNL le-a cerut joi liderilor coaliţiei Gabriel Oprea şi Liviu Dragnea sa se disocieze de premierul Ponta şi să-i retragă sprijinul politic. "Fiecare zi fără demisia solicitată de Opoziţie lui Victor Ponta din fruntea Guvernului este responsabilitatea exclusivă a celor doi lideri ai coaliţiei", susţine Gorghiu.

La rândul său, prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu a declarat la RFI că premierul Ponta trebuie să demisioneze. "De foarte multă vreme, premierul Ponta se află într-o situaţie incompatibilă din punct de vedere politic şi moral cu funcţia de premier. De aceea, cred că nu există nici un fel de confuzie cu privire la singura soluţie care poate servi România în acest moment, demisia premierului", a afirmat Predoiu.


Citiţi mai multe ştiri din Politică!



 

Alte stiri din Politic

Ultima oră