Ponta: Guvernul nu poate tolera la nesfârșit derapajele inacceptabile ale ambasadorului Ungariei sau ale altor oficiali maghiari

11 Aug 2015
Ponta: Guvernul nu poate tolera la nesfârșit derapajele inacceptabile ale ambasadorului Ungariei sau ale altor oficiali maghiari
Premierul Victor Ponta subliniază că Guvernul român nu poate "tolera la nesfârșit derapajele inacceptabile" ale ambasadorului ungar la București.

 "Nu doresc să cad în capcana provocărilor de la Budapesta, dar Guvernul României nu poate tolera la nesfârșit derapajele inacceptabile ale ambasadorului Ungariei la București sau ale altor oficiali maghiari care ne vizitează țara! Poziția MAE din România a fost extrem de echilibrată și în acord cu normele și standardele europene!", a scris premierul, marți, pe contul său de Facebook.

Ponta a adăugat că respectă poporul maghiar, dar că nu așteaptă "aprobare de la Budapesta" pentru opiniile pe care le are referitor la țara sa.

"Și o precizare necesară — respect Ungaria și poporul maghiar, dar nu trebuie să primesc aprobare de la Budapesta ca să-mi expun opiniile legitime privind țara mea/ nu sunt constrâns de liderii PPE (așa cum din păcate sunt alți colegi din politica românească) să închid ochii și să înghit cu umilință asemenea derapaje de la normele diplomatice și de respect între două țări!", a mai scris Ponta.

Într-un interviu acordat cotidianului "România Liberă", ambasadorul Ungariei în România, Botond Zakonyi, a susţinut că România refuză să termine 10 drumuri transfrontaliere care ar urma să lege cele două ţări, acuzând şi faptul că nu este asigurată folosirea limbii maghiare în administraţia publică şi în educaţie.

O altă problemă semnalată de ambasador, în interviul citat, ar fi modul în care premierul român Victor Ponta şi-a construit imaginea prin opoziţie cu Viktor Orban. "Aşa şi-a început Victor Ponta cele două roluri pe care le joacă: Victor, băiatul bun, şi Viktor, băiatul rău. European, social-democrat, pentru rolul de Victor cel bun, şi naţionalist, antieuropean, pentru rolul celălalt", a declarat diplomatul în contextul în care i s-a cerut să dea exemple de politicieni români care ar fi făcut declaraţii deranjante. În ceea ce priveşte autonomia, diplomatul a spus că "autonomia nu este excepţia în Europa, este un model pentru ca minorităţile să poată convieţui împreună cu majorităţile".

Alte stiri din Politic

Ultima oră