Ponta avertizează: Dacă la Chișinău nu va mai fi un guvern pro-european, blocăm asistența financiară oferită Republicii Moldova

21 Oct 2015
Ponta avertizează: Dacă la Chișinău nu va mai fi un guvern pro-european, blocăm asistența financiară oferită Republicii Moldova
România susține guvernarea pro-europeană de la Chișinău, iar, în cazul în care partidele pro-ruse vor veni la cârma Republicii Moldovei, țara noastră va bloca asistența financiară oferită Republicii Moldova în sumă de 150 de milioane de euro. Declarația a fost făcută de premirul Victor Ponta în cadrul unei emisiuni TV. 
 
„Ne-am luat toate măsurile de siguranță. Dacă pro-rușii vor veni la guvernare, România va bloca asistența financiară oferită Republicii Moldova. Prima tranșă va fi oferită cu condiția în care vom fi informați despte nivelul discuțiilor cu FMI, Comisia Europeană și Banca Mondială, iar a doua tranșă a împrumutului va fi oferită doar după semnarea acordului cu aceste instituții. Nu văd cum pro-rușii ar urma să semneze acorduri cu FMI sau Banca Mondială”, a spus Ponta.
 
Premierul s-a declarat optimist în ceea ce privește viitorul politic al Republicii Moldova, declarând că forțele pro-europene trebuie să facă tot posibilul pentru a continua calea spre integrarea în Uniunea Europeană.
 
“Sunt optimist că toți cei din aceste trei partide vor înțelege că doar împreună pot să rămână la guvernare și pot să păstreze acest drum pro-european. Altfel nu îmi pot imagina ca România să dea bani comuniștilor sau lui Dodon. Noi susținem coaliția proromânească cu condiția să rămână pro-reforme, pro-UE”, a mai spus Victor Ponta.
 
Reamintim că România va acorda Republicii Moldova un împrumut în valoare de 150 de milioane de euro, rambursabil pe o perioadă de cinci ani. Dobânda acestui împrumut este egală cu 1,5 % anual, dobândă egală cu cea pe care a plătit-o România creditorilor internaţionali.

Președintele român Klaus Iohannis a semnat la 9 octombrie decretul pentru supunerea spre ratificare a Parlamentului privind Acordului. Acesta ar urma să fie aprobat și de către Parlamentul Republicii Moldova.

Alte stiri din Politic

Ultima oră