Să fie UNPR sau UDMR? Dezacord în PNL privind viitorul partener de guvernare

01 Sep 2015
Să fie UNPR sau UDMR? Dezacord în PNL privind viitorul partener de guvernare
Dacă în perspectiva preluării guvernării de PNL copreşedintele Vasile Blaga ar opta pentru o colaborare cu UNPR, colegul său de partid, Mihai Voicu, preferă UDMR, deoarece formaţiunea condusă de Kelemen Hunor este mai apropiată doctrinar de liberali.

"Mi-aş dori un Guvern minoritar, dacă nu vor fi alegeri anticipate, deşi noi ne-am dori alegeri anticipate. Am din marele Partid Naţional Liberal o experienţă mai mare decât mulţi din vechiul PNL al colaborării cu domnul Oprea şi cu UNPR. Să nu uităm că UNPR a susţinut guvernele Boc şi Ungureanu, au fost corecţi, au fost cinstiţi, nu a căzut Guvernul Boc şi Guvernul Ungureanu din cauza lor", a declarat Vasile Blaga, luni seară la TVR.

Astăzi, invitat la RFI, vicepreşedintele PNL Mihai Voicu, a spus că pentru ca liberalii să ajungă la guvernare trebuie mai întâi parcurşi anumiţi paşi."Pentru a putea forma un Guvern trebuie întâi să avem o schimbare de Guvern. Presupunând că am ajuns în acest stadiu, este evident că orice partid politic îşi doreşte un Guvern care să conţină majoritar, dacă nu total, reprezentanţi ai acestui partid, pentru că un Guvern de coaliţie, o negociere de program politic înseamnă concesii din mai multe părţi. Nu e neapărat rău, dar desigur că obiectivul unui partid politic îl reprezintă aplicarea propriului program de guvernare", a declarat Voicu.

El a precizat în acest context că afirmaţiile lui Blaga despre formarea unui guvern minoritar sunt logice  "în orice fel de context şi din partea oricărui partid şi oricărui lider de partid", dar a precizat că una din opţiuni pentru formarea unei coaliţii este UDMR, nu UNPR.

"Este evident că un Guvern monocolor reprezintă primul obiectiv pe care trebuie să şi-l fixeze un partid, atunci când discută despre guvernare. Dacă acest lucru este posibil, trebuie întâi să se apropie de forţele politice care-i sunt cel mai apropiate din punct de vedere doctrinar, spre exemplu UDMR ar fi una dintre opţiunile pe care le-am putea avea", a spus vicepreşedintele liberal.

Cât despre o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ponta, Mihai Voicu a spus că este o decizie politică care va fi luată prin consultare cu alte grupuri parlamentare, atunci când vor fi create condiţii.

"Acest obiectiv de schimbare a Guvernului rămâne, evident prin mijloace democratice, constituţionale, moţiunea de cenzură este unul dintre ele. Suntem la începutul sesiunii, aceasta este o decizie politică, va fi luată, desigur, prin procedurile interne de partid, prin consultare, eventual, cu alte grupuri parlamentare atunci când vor fi create condiţii. Este prea devreme pentru a mă pronunţa în acest moment cu privire la o dată, un context, o conjunctură de depunere a unei moţiuni de cenzură. Va exista o decizie politică", a precizat Voicu.

Citiţi mai multe ştiri din Politică!



Alte stiri din Politic

Ultima oră