UPDATE: Ponta, despre comasarea alegerilor."Trebuie să vorbească și cu înfierbântații ăștia de la PNL"

07 Sep 2015
UPDATE: Ponta, despre comasarea alegerilor.
Premierul Victor Ponta consideră că e mai bine pentru un guvern să aibă alegeri mai puține. El a comentat propunerea liderului interimar al PSD, Liviu Dragnea de comasare a alegerilor prin prelungirea cu an a mandatelor parlamentarilor şi aleşilor locali.

"Eu dacă nu mai particip, acuma pot fi și comasate și separat. Sunt decizii politice. Cu guvernul pe care îl conduc eu putem să implementăm ceea ce este acum în vigoare, nu ceea ce va fi în viitor. Altfel ce să vă spun, sigur că e mai bine pentru un guvern să aibă alegeri mai puține dar trebuie să vorbească și cu înfierbântații ăștia de la PNL, care acum vor în fiecare zi alegeri.

Înainte fugeau de alegeri ca dracu' de tămâie, acum vor în fiecare zi alegeri și îmi fac plângeri penale după ce au votat ei în Parlament să nu se mai facă alegeri. Dacă Liviu Dragnea reușește să aibă o discuție serioasă cu cei de la PNL, nu au fugit de la Comisia pentru modificarea Constituției, dacă îi prinde și îi aduce înapoi e foarte bine", a declarat luni premierul Ponta la Palatul Parlamentului, citat de Agerpres.

Liviu Dragnea, preşedintele interimar al PSD, propune revizuirea Constituţiei astfel încât în România toate tipurile de alegeri - prezidenţiale, parlamentare, europarlamentare şi locale să aibă loc o dată la 5 ani, ceea ar presupune prelungirea mandatelor parlamentarilor şi aleşilor locali cu încă un an.

"Noi suntem în situaţia în care din doi în doi ani avem alegeri. Poate la un moment dat ne trezim, toţi, toată clasa politică, poate e de acord şi preşedintele şi poate dacă reuşim să modificăm Constituţia punem toate alegerile odată la cinci ani", a declarat Liviu Dragnea, duminică seara la Antena 3.

Cum mandatul prezidenţial este deja de 5 ani, liderul PSD a adăugat că pentru a se realiza acest lucru, ar trebui prelungite mandatele parlamentarilor şi ale aleşilor locali de la patru la cinci ani, pentru ca alegerile legislative şi locale să aibă loc în acelaşi timp cu alegerile pentru preşedinţia României.

În acest context, el a confirmat că PSD va depune un proiect privind comasarea alegerilor, scopul acestei măsuri fiind realizarea unor proiect durabile, nebruiate de alegeri. "Bineînţeles. Eu în general nu vorbesc aiurea. Ce se poate face în mod serios şi durabil când din doi în doi ani ai alegeri? ", a mai spus Dragnea.

"Așa cum am spus pentru a avea toate alegerile în același an e nevoie de modificarea Constituției. Principiul la care m-am referit și anume organizarea alegerilor în același an poate avea o variantă, varianta la 4 ani, care ar implica scurtarea mandatului parlamentarilor următorului mandat până în 2019 dar ar însemna și scurtarea mandatului președintelui, ceea ce nu mi se pare corect, sau varianta în care mandatul președintelui rămâne de 5 ani și se extinde mandatul pentru ceilalți aleși parlamentari și aleși locali", a declarat luni Liviu Dragnea, după şedinţa Biroului Permanent Național al PSD.

Citiţi mai multe ştiri din Politică!

Alte stiri din Politic

Ultima oră