UPDATE: Rovana Plumb, desemnată liderul interimar al PSD

15 Iul 2015
UPDATE: Rovana Plumb, desemnată liderul interimar al PSD
Liderii PSD, reuniţi azi în şedinţa Biroului Permanent Naţional, au decis să convoace joi, 16 iulie, Comitetul Executiv Naţional pentru a stabili cine îi va conduce pe social-democraţi până la următorul congres, după ce Victor Ponta s-a autosuspendat din funcţia de preşedinte al partidului.

"Mâine este CExN. Era programat pentru săptămâna viitoare. Am vorbit cu colegii mei și cred că e bine, după discuțiile de azi din BPN, să ne întâlnim mai repede și cu ceilalți colegi", a spus Ponta.

BPN a decis în unanimitate ca Rovana Plumb să fie președinte interimar al PSD. "Voi susține noua sau noul președinte din toată inima. Le mulțumesc și sunt mândru și am încercat să-mi fac datoria față de ei și față de România cât am fost și sunt prim-ministru", a precizat Ponta.

Şedinţa de astăzi a conducerii PSD  a durat trei ore şi a fost prima după autosuspendarea lui Victor Ponta din fruntea partidului."Nu mai sunt preşedinte, nu mă întorc mâine să-mi iau scaunul, mi-am şi eliberat biroul, de altfel. Îl voi sprijini sau o voi sprijini pe cea, pe cel pe care colegii mei îl consideră cel mai bun sau o consideră cea mai bună pentru a conduce partidul până la congres", a spus Victor Ponta înaintea şedinţei.

El a ţinut totodată să precizeze că, în calitate de interimar, Rovana Plumb, care este preşedintele Consiliului Naţional, conduce statutar partidul. "E preşedintele Consiliului Naţional, aşa e statutar, n-am ales-o eu", a explicat Ponta. ''Din punct de vedere al statutului, preşedintele Consiliului Naţional conduce între cele două congrese'', a punctat şi Rovana Plumb. 

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat că este de acord ca Rovana Plumb să conducă PSD până la congres. Întrebat dacă retragerea lui Ponta poate fi considerată un semn de slăbiciune, Iliescu a răspuns: "Sau din contră, de tărie de caracter și vrea ca partidul să nu fie afectat de această problemă personală a lui pe care o să o rezolve". El a mai spus că autosuspendarea lui Victor Ponta nu este un gest "prea normal", dar ''omul e afectat, era dificil pentru el să suporte această chestiune''.

În luna martie, Consiliul Naţional al PSD a decis să convoace pentru luna noiembrie Congresul extraordinar al partidului, când va fi aleasă o nouă conducere a PSD şi vor fi aprobate modificările la Statut.

"Sunt două variante — un congres în toamnă și un congres după alegerile parlamentare din 2016, undeva la începutul lui 2017. Aceste variante vor fi discutate, sper eu, miercuri, la Comitetul Executiv Național, când se va decide și cine va gestiona conducerea interimară a PSD. (...) Eu tot sper că PSD a rămas un partid viu, în care ai dreptul la opinie. (...) CEx nu poate valida, CEx decide sau nu pe una sau mai multe candidaturi'', a declarat astăzi coordonatorul politic al PSD, Liviu Dragnea, conform agerpres.ro.

Întrebat dacă o va sprijini pe Rovana Plumb pentru ocuparea funcției, Dragnea a răspuns: ''Trebuie să mă gândesc serios dacă mai garantez pentru cineva în conducerea partidului. Și asta trebuie să mă gândesc zilele astea

Citiţi mai multe ştiri din Politică!

Alte stiri din Politic

Ultima oră