Iohannis explică de ce a respins Codul Fiscal

29 Iul 2015
Iohannis explică de ce a respins Codul Fiscal
Preşedintele Klaus Iohannis susţine că România trebuie să înveţe din greşelile socialismului şi să-şi consolideze instituţiile economiei de piaţă. El spune că nu ne mai putem permite politici care să genereze prosperitate doar pe termen scurt, arătând că prudenţa şi responsabilitatea în plan fiscal bugetar au fost motivele pentru care a cerut reeexaminarea Codului fiscal de către  Parlament.

Şeful statului a făcut aceste afirmaţii într-un mesaj transmis astăzi Conferinței Științifice Anuale a Economiștilor Români din Mediul Academic din Străinătate — ERMAS 2015, prin intermediul consilierului prezidențial Cosmin Marinescu.

"Socialismul ne-a demonstrat, din păcate, cât de dramatic putem rămâne în urmă atunci când ne conducem după idei eronate, după idei economice și sociale aflate în contradicție cu însăși natura umană. În prezent, după 25 de ani de reforme, am putea spune că tranziția economică a fost, în cele din urmă, încheiată. Am lăsat în urmă un sistem plin de defecte, care ne-a oferit însă o lecție esențială: viziunea economică este decisivă pentru bunul mers al societății.

România trebuie să-și consolideze, în mod hotărât, instituțiile economiei de piață. În actuala etapă, circumscrisă trinomului post-tranziție, post-aderare, post-criză, avem nevoie de un nou model de dezvoltare, axat pe competitivitate și responsabilitate. România are nevoie de o abordare echilibrată și responsabilă, una care să corecteze erorile trecutului, în favoarea unor beneficii sustenabile.

Nu ne mai putem permite politici care să genereze prosperitate doar pe termen scurt, fără să consolidăm bazele reale ale progresului economic: proprietatea privată și piața concurențială, acumularea de capital și stimularea investițiilor, inovarea și antreprenoriatul, libertatea economică și competitivitatea. Acestea sunt sursele prosperității generale, a creării de locuri de muncă productive și bine plătite.

Recent, am solicitat Parlamentului reexaminarea Codului fiscal. Am făcut acest lucru cu motivația prudenței și responsabilității în plan fiscal-bugetar. România are nevoie de relaxare fiscală, însă contează foarte mult maniera în care se realizează aceasta. Pentru consolidarea performanțelor recente, politicile fiscal-bugetare trebuie să fie sustenabile. Dezvoltarea reală, calitativă, se obține prin politici economice bine gândite, care depășesc interesele politice și rezolvă problemele profunde ale economiei noastre", a susţinut Iohannis în mesaj. 

Citiţi mai multe ştiri din Politică!


Alte stiri din Politic

Ultima oră