Iohannis, atacat de Băsescu pentru că a ignorat referendumul din 2009

21 Iul 2015
Iohannis, atacat de Băsescu pentru că a ignorat referendumul din 2009
Fostul preşedinte Traian Băsescu l-a criticat astăzi pe succesorul său, Klaus Iohannis, că a promulgat noua Lege privind alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului fără să ţină cont de rezultatul referendumului din 2009 care a decis reducerea numărului de parlamentari la 300.

Mai întâi, Băsescu l-a atacat pe şeful statului pe Facebook, într-o postare intitulată "Preşedintele Iohannis a abdicat fără să fie rege". "Promulgînd fără să obiecteze Legea privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, Preşedintele Iohannis şi-a abandonat cea mai importantă prerogativă, aceea de a-i reprezenta şi de a lucra pentru cei care l-au ales. Mare decepţie cînd am constatat că legea nu este atacată la Curtea Constituţională şi iată de ce:
- Număr de parlamentari conform noii legi: 466;
- Număr de parlamentari conform referendumului din 2009: 300.
Dacă Parlamentul nu a binevoit să respecte votul exprimat de români într-un referendum validat, Preşedintele României avea obligaţia constituţională să acţioneze în favoarea propriului popor.
Preşedintele Iohannis a abdicat de la îndatoririle constituţionale în condiţiile în care avea la dispoziţie Decizia nr. 682/2012 a Curţii Constituţionale care în mod indirect îl obligă la reacţie. În realitate, românii au fost <puţin vînduţi> pentru liniştea Preşedintelui în relaţia cu politicienii. O fi prea greu pentru domnul Iohannis să fie loial Constituţiei şi propriului popor ?", a scris Băsescu pe Facebook.

Ulterior, într-o declaraţie publică, fostul preşedinte a spus că Iohannis a făcut cea mai mare greşeală politică din ultimii 11 ani prin promulgarea noii legi a alegerilor parlamentare."Trebuie respectat rezultatul referendumului, asa cum a decis şi CCR. Este cea mai mare eroare politică făcută de un preşedinte în ultimii 11 ani. Se mai poate sesiza populaţia, dar trebuie să vrea si partidele. Partidele asta îşi doresc, o lege care încalcă decizia CCR", a spus Băsescu. El s-a declarat convins că politicienii vor fi sancţionaţi pentru această decizie la alegerile viitoare. 

Citiţi mai multe ştiri din Politică!

Alte stiri din Politic

Ultima oră