Războiul Ionilor: Iliescu şi Cristoiu îşi aruncă vorbe grele

25 Iul 2015
Războiul Ionilor: Iliescu şi Cristoiu îşi aruncă vorbe grele
Acuzaţiile analistului Ion Cristoiu că  Ion Iliescu s-a implicat în alegerea lui Liviu Dragnea ca preşedinte interimar al PSD sunt taxate dur de fostul preşedinte pe blogul personal. Afirmaţiile lui Ion Iliescu au provocat o contrareacţie din partea jurnalistului.

Ion Cristoiu a scris pe blogul personal că "prin Programul anunțat de noul președinte al PSD, Liviu Dragnea, PSD s-a întors la FSN, partidul lui Ion Iliescu, partidul pitecantropiei politice din primii ani postdecembriști".

Sub titlul "Ion Iliescu a venit direct din Mausoleul lui Lenin de la Moscova ca să-l facă pe Liviu Dragnea președinte al PSD", Cristoiu a scris vineri că " în anul de grație 2015, PSD s-a întors la FSN-ul lui Ion Iliescu, acest partid al pitecantropiei politice din primii ani postdecembriști. Ca un simbol al acestei întoarceri în timp la partidul democrației originale, la coșmarurile mineriadelor, la limbajul de lemn neocomunist, la intrigile de tip bolșevic, la ședința CExN a participat și Ion Iliescu.

Nu numai c-a participat, dar a avut și un cuvînt greu de spus în lovitura dată de Liviu Dragnea.
La finele ședinței, după ce s-a văzut președintele PSD, Liviu Dragnea a ținut să-i mulțumească mumiei aduse direct din Mausoleul lui Lenin din Piața Roșie de la Moscova special pentru a întoarce PSD la vremurile FSN-ului sovietic".

De asemenea, Cristoiu a afirmat că prin susţinerea lui Dragnea, "Ion Iliescu a mai răpus un dusman, Victor Ponta ", adăugând că fostul preşedinte nu a dat socoteală pentru victimele Revoluţiei, mineriada din 1991 şi nici pentru "crimele comise cu sînge rece, ca toți bolșevicii". "Mă refer la toți liderii PSD răpuși de Ion Iliescu, pentru că au cutezat să-l înfrunte:Petre Roman, Adrian Năstase, Teodor Meleșcanu, Mircea Geoană, Victor Ponta", a explicat Cristoiu.

"Un personaj plin de frustrări și de răutate"

"Nu mi-am făcut niciodată iluzii în legătură cu probitatea profesională a lui Ion Cristoiu. Și nici în legătură cu rectitudinea sa morală. Nu am răspuns mojiciilor sale, ascunse în spatele ”libertății de exprimare”, mojicii care țin loc de analiză politică onestă și obiectivă. Nu sunt alergic la critică, dimpotrivă. Nu cred că a fost-și este-lider politic post-decembrist care să fi fost criticat-și jignit-cum am fost și sunt eu. Știam la ce să mă aștept, așa că mi-am asumat toate consecințele implicării în viața publică românească. Nu accept și nu voi accepta însă, indiferent dacă asta va atrage încă un potop de imundități din partea unui personaj plin de frustrări și de răutate, cum este Ion Cristoiu, proferarea unor minciuni ordinare în ceea ce mă privește. FSN nu a fost, cum crede Ion Cristoiu, un partid al pitecantropiei politice. Este treaba domniei sale pe cine și cum a servit și servește", răspunde Ion Iliescu pe blogul personal într-o postare intitulată "Un soi de replică la un simulacru de analiză politică".

"Clişee penibile"

"Place sau nu lui Ion Cristoiu, ca fost președinte al României, ca fost președinte al PSD, și actual președinte de onoare al partidului, am niște obligații și niște responsabilități. Pe care înțeleg să mi le exercit, în fața românilor, a membrilor și simpatizanților PSD. Nu este nici bolșevism, nici dejizm, nici ceaușism. Apropo: responsabilitățile lui Ion Cristoiu în presa comunistă erau cumva semn al aderenței sale la democrația liberală și atașament la valorile nepieritoare ale capitalismului, sau cum? Că altminteri n-are de dat lecții nimănui, pentru că nu are îndreptățirea morală s-o facă. Oameni ca Ion Cristoiu au construit, din prostie, sau din ticăloșie, imaginea unei Românii dominată de ”baroni” locali. Dacă mai înțelege ceva din ceea ce înseamnă democrație, separația puterilor în stat, descentralizare administrativă, subsidiaritate, nu ar mai debita astfel de clișee penibile", continuă preşedintele de onoare al PSD.

Fostul preşedinte explică, totodată, şi alegerea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD pînă la congresul din noiembrie:"Alegerea lui Liviu Dragnea a fost rezultatul unui proces democratic, și NU expresia voinței mele. Eu am avut un singur vot. Este o soluție tranzitorie, care se va finaliza la Congres, pe care îl văd ca pe unul pregătit extrem de serios, și care să nu se rezume doar la aspecte organizatorice. Reamintesc, pentru că se uită: eu l-am sprijinit pe Victor Ponta și atunci când a fost ales în fruntea PSD, și în toți acești ani, cât a condus partidul, și a fost și este prim-ministrul României. Ceea ce am spus despre Liviu Dragnea nu este un gest împotriva lui Victor Ponta. Nu am de ce a-mi renega poziția de sprijin față de Ponta. Mi-am asumat-o, o respect și sunt consecvent în această direcție. Victor Ponta a decis să plece din fruntea partidului, iar PSD mai are, sper eu, autonomie în ceea ce privește alegerile pe care le face".

"Scoate bube, mucigaiuri şi noroi". "Restul sunt lături"

Ion Iliescu îşi încheie postarea susţinând că libertatea exprimare implică şi responsabilitate "Restul lăturilor care țin loc de „analiză” în compunerea lui Ion Cristoiu nici nu merită amintite. Ele nu sunt decât expresia frustrărilor sale, dar și a inconsistenței gândirii și acțiunii, ca jurnalist, și ca persoană publică. Credibilitatea nu se construiește și nici nu se menține cu înjurături ordinare, cu minciuni și cu lipsă de respect față de proprii-i cititori. Să stea liniștit Ion Cristoiu: nu este Tudor Arghezi, și nici atacul lui la adresa mea un nou ”Baroane!”

El, din ”bube, mucegaiuri și noroi” nu scoate, spre deosebire de Arghezi, ”frumuseți și prețuri noi”. Scoate doar bube, mucegaiuri, și noroi. Asta explică multe. Inclusiv imundul ”Gând de vineri”. Nu este un drept la replică. Este doar o precizare, pentru oameni onești, ce gândesc cu mintea lor, indiferent care este poziția lor față de mine. Poate mă repet: democrația, ca și libertatea de exprimare, implică și responsabilitatea fiecăruia dintre noi. Când uităm de responsabilitate, cădem în mocirla în care se scaldă Ion Cristoiu".

"Iliescu, un bolşevic însetat de putere"

Astăzi, Ion cristoiu i-a răspuns fostului preşedinte într-o postare pe blogul personal intitulată "Sub acuzația de crime împotriva umanității, Alexandru Vișinescu a fost condamnat la 20 de ani închisoare pentru 12 victime. Ion Iliescu, responsabil de moartea a 1.100 de persoane, a fost chemat de Liviu Dragnea să îndrume partidul de guvernămînt!"

"Ion Iliescu are 85 de ani. La o asemenea vîrstă, omul își pregătește Marea Trecere.
Numai Ion Iliescu, un bolșevic însetat de Putere, merge la ședințele PSD, trage sfori, rînjește, se implică în bătăliile din boscheții partidului.

Nu e prima oară cînd îmi exprim dezgustul față de un bătrîn care nu știe să moară frumos, măreț, care e desfigurat de patima luptei pentru putere, care practică o scîrboasă pedofilie politică. La o asemenea vîrstă, în preajma Marii Treceri poți, desigur, să primești acasă tineri din partid, să le dai sfaturi, la cerere, să le spui povești din viața ta.

Nu poți fără riscul de a fi indecent, deșucheat ca un babalîc care pîndește chiloții fetițelor, să te duci la ședințe, să te amesteci în treburile tinerilor, în luptele lor. Dacă ai o minimă decență, îi lași să-și vadă de treburile lor.

Ai condus partidul, țara, ai fost șeful partidului, ai fost toată viața un nomenclaturist căruia i s-a adus acasă pătrunjelul pentru Nina cu Volga, pentru că tu nu știi cum e să cumperi tu, cum e să umbli tu cu tramvaiul.Stai acasă și lasă-i pe alții, pe tineri, să conducă PSD!", scrie Ion Cristoiu.





Alte stiri din Politic

Ultima oră