CONSULTĂRI LA COTROCENI. Iohannis anunță
premierul la ora 17:00

10 Noi 2015
CONSULTĂRI LA COTROCENI. Iohannis anunță <br />premierul la ora 17:00
UPDATE 13:22 - Președintele Klaus Iohannis va susține o declarație de presă la ora 17:00, la Palatul Cotroceni, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Administrației Prezidențiale. Șeful statului va anunța concluziile în urma rundelor de consultări avute cu reprezentanții partidelor politice și este posibil să dezvăluie numele premierului desemnat.
................................................

Președintele Klaus Iohannis a avut în cursul zilei de azi cea de-a doua rundă de consultări cu UDMR, UNPR, ALDE și grupul minorităților naționale în vederea desemnării premierului.
 
Consultările au început azi de la ora 11:00 cu reprezentanții Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), au continuat cu Uniunea Națională pentru Progresul României (UNPR), cu Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) și grupul parlamentar al minorităților naționale. 
 
După ieșirea de la consultări, co-președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că nu este de acord cu varianta unui guvern tehnocrat și a unui premier tehnocrat.
 
"Această formula de guvern tehnocrat cu premier tehnocrat nu intră în opțiunile noastre, am fi preferat opțiunea politică. Trăim într-o democrație reprzentativă în care cetățenii investesc cu încredere partide, persoane, programe politice pe baza acestora. Oamenii politici își asumă o serie de angajamente și o responsabilitate. În conditiile în care vorbim de un guvern tehnocrat, liderii politici se derobează și pasează guvernului toate obligațiile.
 
În pofida situației de criză pe care am traversat-o nu trebuie să depunem armele, pentru că am primit acest mandat și această înceredere din partea cetățenilor. În politică nu ai de ales între bine și rău, soluția buna și soluția proastă. De multe ori trebuie să alegi soluția cea mai puțin proastă", a afirmat Tăriceanu.
 
Co-președintele ALDE a mai spus că Iohannis ar putea anunța astăzi numele premierului desemnat.

Ieri, șeful statului a avut consultări cu PSD și PNL. PSD a propus ca Liviu Voinea să fie desemnat premier în fruntea unui guvern politic. În schimb, PNL susține propunerea lui Iohannis, cea a unui guvern și a unui premier tehnocrat.
 
Liberalii au renunțat la ideea organizării de alegeri anticipate. 
 
"Mare parte dintre partidele parlamentare nu au fost de acord cu ideea alegerilor anticipate, motiv pentru care PNL nu a dorit să blocheze dialogul pentru a ieşi din această criză politică", a explicat Alina Gorghiu, co-președinte PNL. 
 
Gorghiu a precizat că PNL nu a fugit de ideea de guvernare şi că are premier desemnat în persoana lui Cătălin Predoiu, un cabinet de miniştri din umbră şi un program de guvernare. 

Alte stiri din Politic

Ultima oră