Iohannis a promulgat Legea Big Brother. În ce condiții vor avea acces autoritățile la datele personale

09 Oct 2015
Iohannis a promulgat Legea Big Brother. În ce condiții vor avea acces autoritățile la datele personale
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat azi legea privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice, așa-numita lege „Big Brother”.  
 
Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a semnat decretul pentru promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice. 
 
Astfel, conform actului normativ, autoritățile vor avea acces la datele personale ale utilizato­rilor doar la solicitarea instan­țelor sau a organelor de ur-mărire penală ori a orga­nelor de stat cu atribuții în domeniul apărării și secu­rității naționale, însă va fi nevoie dec autorizarea prea­labilă a unui judecător.

Drept urmare, furnizorii de reţele publice de comunicaţii electro­nice vor pune la dispoziţia auto­rităților, „de îndată, dar nu mai târziu de 48 de ore, datele de trafic, datele de identificare a echipamentului şi datele de localizare”. În același timp, furnizorii vor reține datele utili­zatorilor până la maximum trei ani. 

În luna mai, propunerea legislativă a întrunit susţinerea tuturor liderilor partidelor politice parlamentare, la consultările avute cu președintele Klaus Iohannis la Cotroceni. Legea a fost inițiată de senatorii Vasile Blaga (PNL) şi Gabriel Oprea (UNPR) şi de deputaţii Daniel Constantin (ALDE), Alina Gor-ghiu (PNL), Kelemen Hunor (UDMR), Varujan Pambuccian (minorităţi) şi Victor Ponta (PSD).
 
Proiectul a fost adoptat de Senat pe 7 septembrie şi de Camera Deputaţilor pe 24 septembrie.

Alte stiri din Politic

Ultima oră