Fosta șefă a USR București, Roxana Wring, declarată colaboratoare a Securității de Curtea de Apel. Decizia nu e definitivă

09 Iun 2020 | scris de A.V.
Fosta șefă a USR București, Roxana Wring, declarată colaboratoare a Securității de Curtea de Apel. Decizia nu e definitivă

Curtea de Apel București a constatat marți calitatea de colaborator al fostei Securități comuniste în cazul Roxanei Wring, fosta șefă a USR București și consilier municipal. Curtea de Apel a dat marți sentința în procesul intentat de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securitățiii (CNSAS), iar Roxana Wring poate face recurs, scrie g4media.ro.

În decembrie 2019, CNSAS a constatat că fosta preşedintă a USR Bucureşti, Roxana Wring, a semnat un angajament cu Securitatea, a avut numele conspirativ „R 21 sau Rodica” şi a furnizat informaţii „prin care se denunțau activități potrivinice regimului totalitar comunist” despre un profesor american şi turişti străini.

Ea a lucrat între septembrie 1977 şi noiembrie 1979 la ONT, ca ghid turistic, apoi, la vârsta de 25 de ani, în 1980, statul comunist i-a permis să părăsească ţara după ce s-a căsătorit cu un cetăţean britanic.

Potrivit CNSAS, ofiţerii de Securitate au notat în dosarul de reţea al Roxanei Wring că, în calitate de sursă, a furnizat informaţii cu solicitudine şi „a primit sarcina să cultive relațiile cu delegatul pentru a semnala și alte aspecte din comportarea și legăturile lui”.

Roxana Wring a recunoscut într-o postare pe Facebook că a semnat ”hârtii” puse în față de șeful său din perioada comunistă, arătând că ”este un tip de presiune pe care cei care s-au bucurat de democrație încă din anii copilăriei nu au cum să-l înțeleagă. Eu nu am putut să refuz”.

Wring, despre care CNSAS a arătat în cererea de trimitere în judecată că a dat note la Securitate despre cetățeni străini, a mai scris că ”nu am colaborat cu Securitatea ca poliție politică și nu am susținut regimul comunist”.

Fosta șefă a USR București a mai scris că ”am fost convinsă că nimeni nu avea nimic de suferit de pe urma rapoartelor pe care eram obligată sa le dau”.

Soluția Curții de Apel: Admite cererea de chemare în judecată. Constată calitatea pârâtei de colaborator al Securităţii. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, cererea urmând a se depune la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţată astăzi, 09.06.2020, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei instanţei.

Alte stiri din Politic

Ultima oră