Europarlamentar român: Orice dialog al UE cu Turcia trebuie să înceteze imediat

19 Iul 2016 | scris de Veronica Micu
Europarlamentar român: Orice dialog al UE cu Turcia trebuie să înceteze imediat

"Sunt absolut convinsă că după ce s-a întâmplat cu parlamentarii Opoziţiei, Parlamentul fidel preşedintelui Erdogan va aproba această pedeapsă capitală, asta şi doreşte de fapt Erdogan, condamnarea şi lichidarea opozanţilor politici, în special a celor care provin din armată. (...) Din punctul meu de vedere, actuala deschidere pe care Bruxellesul a avut-o faţă de Turcia, încercarea de a deschide noi capitole de negociere, acordul cu Turcia pe migraţie a fost o foarte mare eroare. Cred că trebuie să înceteze imediat orice dialog cu Turcia în aceste condiţii", a declarat Nicolai la RFI.

Întrebată cum califică miile de arestări şi numărul mare de concedieri, inclusiv în rândul magistraţilor, după lovitura de stat eşuată din Turcia, Norica Nicolai a spu că este "o formă de represiune absolut incorectă şi nedreaptă, pentru că nu am văzut implicarea acestor persoane în lovitura de stat, ceea ce ar fi putut justifica o atitudine mai dură din partea lui Erdogan şi a apropiaţilor, ci dimpotrivă, o vendetă politică fără precedent".

Europarlamentarul crede că s-ar impune un summit extraordinar pe tema Turciei.

"În acest moment, cred că s-ar impune un summit extraordinar, pentru că toată lumea va fi afectată pe diverse componente în această relaţie UE-Turcia, inclusiv în ceea ce priveşte prezenţa Turciei în NATO şi deci din punct de vedere securitar. Eu cel puţin înclin spre o relaţie fermă. Orice cedare făcută regimului Erdogan în acest moment poate duce la prezenţa unor mişcări islamiste în întreg flancul sudic al Uniunii Europene", a spus Nicolai.

"Parlamentul European poate adopta o rezoluţie de urgenţă, prin care să-şi exprime poziţia politică şi să ceară un anumit tip de conduită Comisiei. Nimic mai mult. Competenţele noastre sunt foarte limitate în materie de politică externă, noi nu putem lua decizii, deşi Serviciul de Acţiune Externă funcţionează, dar politica externă este încă de competenţa statelor membre", a mai spus Norica Nicolai.

Alte stiri din Politic

Ultima oră