Dacian Cioloş, audiat de comisiile de afaceri europene ale Parlamentului

08 Dec 2015 | scris de Veronica Micu
Dacian Cioloş, audiat de comisiile de afaceri europene ale Parlamentului

Premierul Dacian Cioloş va fi audiat astăzi de comisiile de afaceri europene cu privire la mandatul pe care îl va avea la Consiliul European de săptămâna viitoare.

Conducerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor a stabilit că plenul reunit al Parlamentului se va exprima prin vot asupra acestui mandat doar dacă acesta va fi modificat în urma audierilor din comisii, a precizat vicepreşedintele Biroului Permanent al Camerei, Ludovic Orban.

Decizia, luată de conducerile celor două camere, a fost criticată de preşedintele Senatului, care a solicitat ca mandatul să fie votat în plenul legislativului.

"Din păcate, Birourile permanente reunite au refuzat punctul de vedere pe care eu l-am susținut cu privire la necesitatea dezbaterii în plen a acestui proiect de mandat. Propunerea care a fost adoptată prevede numai transmiterea proiectului de mandat către Comisiile de afaceri europene, iar în cazul în care aceste comisii nu au niciun fel de propunere de făcut, să se considere aprobat mandatul solicitat de prim-ministru. Cred că este o practică greșită care încalcă și legea, încalcă și ceea ce spune și CCR referitoare la acest subiect și încalcă și practica democratică și europeană", a susținut Tăriceanu, ieri, la Senat.

Tăriceanu a precizat că la reuniunea Consiliului European din 17-18 decembrie urmează să fie aduse în discuție teme importante, precum fenomenul migrației, care ar fi trebuit supus, în opinia sa, unei dezbateri publice.

"În România, pe subiectul migrației nu a avut loc o dezbatere publică în Parlament, așa cum s-a întâmplat în toate celelalte țări europene. Dacă Parlamentul va continua în această manieră să se degajeze de responsabilități, să îi arunce președintelui, premierului responsabilități, atunci să nu ne mire de ce imaginea Parlamentului este cea care este. Eu cred că Parlamentul trebuie să își ia rolul în serios și responsabilitățile conferite de Constituție și să facă aceste dezbateri în care grupurile parlamentare să își spună punctul de vedere și, eventual, într-o asemenea chestiune să amendeze propunerea făcută de prim-ministru. (...) Chiar și prim-ministrul văd că se supune prevederilor legale, numai că Parlamentul văd că se sustrage acestor responsabilități sau procedează cu superficialitate", a mai spus Tăriceanu.

Preşedintele Klaus Iohannis l-a delegat pe premierul Dacian Cioloş să participe la Reuniunea Consiliului European care va avea loc la Bruxelles în perioada 17-18 decembrie, a informat vineri Administraţia Prezidenţială.

Subiectul participării la reuniunile Consiliului European a făcut obiectul mai multor dispute de-a lungul timpului, atât între fostul preşedinte Traian Băsescu şi fostul premier Victor Ponta, cât şi între Klaus Iohannis şi Victor Ponta.

Alte stiri din Politic

Ultima oră