Curtea Constitutionala avizeaza proiectul de autonomie al Estului Ucrainei

31 Iul 2015
Curtea Constitutionala avizeaza proiectul de autonomie al Estului Ucrainei
Decizie extrem de importanta luata astazi de Curtea Constitutionala a Ucrainei:proiectul de lege initiat de presedintele Porosenko in legatura cu descentralizarea tarii a fost declarat constitutional.

Aceasta initiativa legislativa vizeaza in primul rand acordarea unei autonomii sporite regiunilor separatiste si este vazut ca o incercare de rezolvare a conflictului din estul tarii.

Avizul dat de Curtea Constitutionala permite parlamentului sa-l puna in dezbatere si,spera toti cei implicati, sa-l voteze.

Initiativa lui Porosenko a fost sustinuta de UE si noua lege poate duce la detensionarea situatiei. Mai exista impedimente, in sensul ca aceasta lege ar fi valabila doar trei ani, varianta pe care Rusia a respins-o considerand ca nu este o incercare serioasa de rezolvare a conflictului din est.

Mai exista si varianta introducerii acestei legi in Constitutie, asa cum au propus tarile occidentale, dar numeroase forte politice ucrainiene se opun.

Intr-un fel, aceste autonomii locale ar duce la federalizarea Ucrainei, fapt agreat de Rusia si considerat de aceasta ca o rezolvarec rezonabila a crizei ucrainiene. 

Alte stiri din Politic

Ultima oră