Societatea civilă, consultări la Palatul Cotroceni de la 13:30. Klaus Iohannis a primit 5.520 de mesaje cu propuneri din partea manifestanților

06 Noi 2015
Societatea civilă, consultări la Palatul Cotroceni de la 13:30. Klaus Iohannis a primit 5.520 de mesaje cu propuneri din partea manifestanților
UPDATE 13:29 - Liderul trupei Vița de Vie, Adrian Despot, a anunțat că va merge astăzi, în calitate de reprezentant al societății civile, la Palatul Cotroceni, la consultările cu președintele Klaus Iohannis.
 
"Am fost invitat la Cotroceni de către președintele Iohannis. În continuare consider că nu sunt persoana potrivită, însă, în spiritul respectului față de democrație și simbolurile acesteia, voi fi acolo", a scris Despot, pe Facebook.
 
Anterior, el precizase că participarea sa la aceste consultări "nu ar fi decât o altă improvizație".

UPDATE 11:50
- UNPR a anunţat, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, că este de acord cu alegerile anticipate, însă nu a făcut o propunere de viitor premier. 
 
De asemenea, Gabriel Oprea a spus că UNPR va sprijini orice formulă guvernamentală aleasă de preşedinte.

UPDATE 11:30
- De la ora 13:30 va avea loc întâlnirea dintre preşedintele Klaus Iohannis şi reprezentanţii societăţii civile, anunţă un comunicat de presă al administraţiei prezidenţiale.
 
Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, se va întâlni vineri, 6 noiembrie a.c., la Palatul Cotroceni, începând cu ora 13.30, cu reprezentanți ai societății civile.
 
Administrația Prezidențială este în curs de a finaliza procedura de selecție a participanților la întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis, pe baza propunerilor primite în cursul zilei de joi, 5 noiembrie a.c. Pe adresa consultari@presidency.ro, au sosit, până la termenul anunțat, un număr de 5.520 de mesaje, în care sunt propuse una sau mai multe persoane cu grad ridicat de reprezentativitate din partea manifestaților, precum și din partea ONG-urilor.
...............................................

După ce, ieri, Klaus Iohannis s-a consultat cu reprezentanții PSD, PNL, UDMR și cei din grupul minorităților naționale pentru desemnarea unui nou premier, astăzi, președintele se va întâlni la Cotroceni cu UNPR şi ALDE, dar şi, în premieră, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai protestatarilor. 
 
Astfel, consultările vor continua începând cu ora 11:30, când la Palatul Cotroceni va sosi delegaţia UNPR, urmând ca, de la ora 12:30, președintele să discute cu reprezentanţii ALDE. 
 
În cadrul consultărilor are loc și o premieră. 
 
Klaus Iohannis a anunţat că va chema la discuţii şi reprezentanţi ai societăţii civile, dar şi lideri reprezentantivi pentru protestatarii din ţară, care au ieşit în stradă în ultimele zile. 
Ulterior, Administraţia Prezidenţială a precizat şi modalitatea în care doritorii se pot înscrie pentru a ajunge la întâlnirea cu preşedintele. 
 
Astfel, Preşedinţia a anunţat ca au fost invitate "coaliţiile de organizaţii non-guvernamentale cu largă recunoaştere publică să desemneze câte un reprezentant care să participe la consultările de vineri, 6 noiembrie a.c, la o oră care va fi comunicată ulterior". 
 
Mai mult, Klaus Iohannis "invită pe manifestanţi să indice persoanele care au un grad ridicat de reprezentativitate pentru mişcările civice din ultimele zile".
 
"Invit coalițiile de organizații non-guvernamentale cu largă recunoaștere publică să desemneze câte un reprezentant care să participe la consultările de vineri, 6 noiembrie a.c, la o oră care va fi comunicată ulterior. De asemenea, îi invit pe manifestanți să indice persoanele care au un grad ridicat de reprezentativitate pentru mișcările civice din ultimele zile. Propunerile se pot transmite la adresa de e-mail consultari@presidency.ro până astăzi la ora 24.00, cu specificarea datelor de contact. Consultările se vor desfășura într-un cadru de dialog funcțional, care presupune, inevitabil, un număr limitat de reprezentanți. Societatea civilă va rămâne și pe viitor un partener de dialog al Administrației Prezidențiale și astfel de consultări vor avea loc cu regularitate", este mesajul postat, pe Facebook, de Klaus iohannis. 
 
Constituţia României prevede, la articolul 103, alineatul (1), că pentru învestitura unui guvern "Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament".
 
Miercuri, Victor Ponta și-a depus mandatul din funcția de premier și pe cel al Guvernului. 
 
"Până la momentul formării unui nou guvern, în urma discuției între președinte și partidele parlamentare, ne îndeplinim atribuțiile de fiecare zi și, imediat ce noul guvern va fi instalat, putem să predăm o situație economică și socială mult mai bună decât cea pe care am preluat-o", a spus Ponta.

Alte stiri din Politic

Ultima oră