UPDATE. Luni, consultări la Cotroceni după Brexit

29 Iun 2016 | scris de Gabriela Antoniu
UPDATE. Luni, consultări la Cotroceni după Brexit

Preşedintele Klaus Iohannis va chema, săptămâna viitoare, la Cotroceni, reprezentanţi ai partidelor politice şi BNR pentru a le prezenta concluziile Consiliului European şi pentru consultări privind "un nou proiect de ţară post-aderare". El spune că noul proiect trebuie să ţină cont de ceea ce se întâmplă acum în UE, după referendumul privind ieşirea Marii Britanii din Uniune.

"Este nevoie de un nou proiect de ţară post-aderare. Acum ne pregatim să serbăm 10 de la aderare şi abia acum incepem să ne punem problema elaborării unei strategii post-aderare. Strategia trebuie ţină cont de ce se întamplă acum, e o modificare semnificativa in geometria UE", a declarat Klaus Iohannis, miercuri, într-o conferinţă de presă la Bruxelles.

În conferinţa de la finalul primei reuniuni a Consiliului European după Brexit, şeful statului a mai spus că, până când Regatul Unit va părăsi UE, Marea Britanie îşi păstrează statutul de stat membru cu toate drepturile şi obligaţiile.

"Marea Britanie va respecta libertatea de circulaţie a cetăţenilor şi drepturile cetăţenilor europeni. Asigur comunitatea românească că România va urmări în negocieri cu maximă prioritate apărarea intereselor lor", a precizat Iohannis.

El a mai spus că în cadrul reuniunii de la Bruxelles a avut discuţii cu lideri relevanţi pe tema aderării României la Schengen. "Nu pot intra în detalii, dar există semne că lucrurile s-ar putea mişca. Ar fi foarte bine pentru România dar şi pentru restul spatiului Schengen. România e o piesă importantă în securitate şi siguranţă în întreaga regiune. E clar că noi ne-am făcut temele, că suntem obişnuiţi să păstrăm siguranţa şi securitatea cetăţenilor", a afirmat Iohannis.

Alte stiri din Politic

Ultima oră