Băsescu: Soluția de viitor pentru Republica Moldova este UNIREA cu România (VIDEO)

11 Aug 2015
Băsescu: Soluția de viitor pentru Republica Moldova este UNIREA cu România (VIDEO)
Fostul președinte român Traian Băsescu a vorbit despre o posibilă Unire a României cu Republica Moldova, atenționând că „trebuie recunoscut că Transnistria nu a fost pământ al României”.
 
Băsescu este de părere că „soluția pentru Republica Moldova e Unirea cu România. E o soluție de viitor, de egal interes”. Totuși, fostul președinte a atenționat că „trebuie recunoscut că Transnistria nu a fost pământ al României” și că este imposibil de a „importa un conflict înghețat în interiorul Uniunii Europene”.
 
„Ar fi necinstit să spunem că o astfel de Unire se face neținând cont că există o Transnistrie și că va fi imposibil de importat un conflic înghețat în interiorul Uniunii Europene. Trebuie recunoscut că Transnistria nu a fost pământ al României. A încerca să ascundem realitățile istorice și geopolitice este o greșeală, iar o construcție de reunificare a României cu Republica Moldova nu poate fi bazată decât pe realilism. Mulți cred că România ar face o favoare Republicii Moldova dacă Unirea s-ar produse. E greșit! România nu face nicio favoare Republicii Moldova dorind să realizeze unirea dacă obiectivul va fi oficial declarat. Și România, în mod egal, are nevoie de Republica Moldova. Cu cât un stat e mai mare în Uniunea Europeană, cu atât e mai important și are greutate mai mare”, a spus Băsescu, în cadrul celei de a XIII- a ediții a Universității de vară de la Izvorul Muntelui, județul Harghita.
 
Fostul președinte a făcut referire și la faptul că există întrebări cu privire la costurile acestei unirii și a ținut să lămurească faptul că „aici nu e o problemă de bani, ci de viitorul României. Un viitor temeinic se poate baza și pe procesul de reunificare cu Republica Moldova”.
 
Referitor al motivele pentru care subiectul reunificării ar trebui avut în discuție, Băsescu a spus că „interesele regionale ne obligă la o astfel de abordare. Acum, Republica Moldova e frământată între două opțiuni – independenței și unirii cu România”.
 
„Lucrurile s-au echilibrat în ultimii ani. Azi, tineretul e unionist, iar cei care își aduc aminte istoria și sunt încă în viață sunt un catalizator al unirii. Intelectualitatea de la Chișinău e favorabilă unirii. Părerea mea e că acum suntem într-un moment potrivit să discutăm cinstit, deschis posibilitatea reunificării celor două state românești”, a mai spus Traian Băsescu. 
 

Alte stiri din Politic

Ultima oră