18.000.000 de români cu drept de vot sunt aşteptaţi duminică la urne. Fără foto în cabină!

04 Iun 2016 | scris de Marina Constantinoiu
18.000.000 de români cu drept de vot sunt aşteptaţi duminică la urne. Fără foto în cabină!


Cetățenii care au împlinit 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor, pot să-și exercite dreptul de vot, pe baza actului de identitate, se arată într-o amplă sinteză pe teme electorale realizată de agerpres.ro.
Alegătorii se pot prezenta la urne începând cu ora 7,00 și pot să voteze până la ora 21,00. Dacă, însă, în secție sunt mai multe persoane care vor să voteze, acestea vor fi lăsate să-și exprime opțiunea și după această oră.
Dreptul de vot se exercită numai în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ teritorială a municipiului în care alegătorul își are domiciliul sau reședința, după caz.
Pentru alegerea consiliului local, consiliului județean precum și a primarului, fiecare alegător are dreptul la câte un singur vot. La aceeași secție de votare alegătorii votează pentru consiliul local, consiliul județean, primar. În Capitală, la aceeași secție de votare, alegătorii aleg consiliul local al sectorului, primarul sectorului, Consiliul General al Municipiului București, precum și primarul general.
Fiecare alegător prezintă actul de identitate operatorului de calculator al biroului electoral al secției de votare, care înscrie codul numeric personal al alegătorului în sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal.
Accesul în cabina de vot cu orice tip de aparate de înregistrare sau preluare imagini este interzis.
Disfuncționalitatea sistemului informatic nu poate determina suspendarea sau întreruperea votării.


Votul cu urna mobilă
Potrivit legii alegerilor locale, pentru alegătorii care nu se pot deplasa la sediul secției de votare din cauză de boală sau invaliditate, președintele biroului electoral al secției de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, însoțită de copii ale actelor din care rezultă starea de sănătate sau de invaliditate, ca o echipă formată din cel puțin doi membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială și cu materialul necesar votării — ștampila cu mențiunea "VOTAT" și buletinele de vot — la locul unde se află alegătorul. În raza unei secții de votare se utilizează o singură urnă specială, care poate fi transportată numai de membrii biroului electoral al secției de votare, sub paza structurilor MAI.
Persoanele deținute în baza unui mandat de arestare preventivă sau cele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu și-au pierdut drepturile electorale pot vota la alegerile locale prin intermediul urnei speciale, dacă au domiciliul sau reședința în unitatea administrativ-teritorială, iar în cazul municipiului București, în sectorul pe raza căruia se află penitenciarul sau locul de deținere, potrivit unei hotărâri a Biroului Electoral Central.
La procesul de votare, dar și la deschiderea urnelor și numărarea voturilor pot să asiste membrii biroului electoral al secției de votare și persoanele care au dreptul să asiste la votare — delegații partidelor politice acreditați care au participat la alegeri și nu au reprezentanți în biroul electoral al secției de votare.


Informări BEC
Biroul Electoral Central va informa opinia publică asupra prezenței la vot la alegerile locale din 5 iunie, orele la care informațiile vor fi disponibile și date publicității fiind 10,30, 13,30, 16,30, 19,30 și 21,30, iar orele de referință sunt 10,00, 13,00, 16,00, 19,00 și 21,00.
Institute de sondare acreditate
Biroul Electoral Central (BEC) a acreditat mai multe institute pentru efectuarea de sondaje de opinie la ieșirea de la urne la scrutinul din 5 iunie.
Printre acestea se numără Asociația pentru protecția consumatorului european pentru efectuarea de sondaje în București, iar Fundația "Biroul de Cercetări Sociale" (BCS) pentru exit-poll-uri la nivelul Capitalei, dar și în Mangalia.
De asemenea, au mai fost acreditate Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) pentru exit-poll-uri în sectorul 4 al Capitalei, la secțiile de votare 738 — 742 organizate la Școala nr. 98 "Avram Iancu", și Institutul de Politici Publice, Administrație și Științele Educației din cadrul Universității "Constantin Brâncuși" din Târgu-Jiu pentru efectuarea de sondaje în județul Gorj.
Centrul de sociologie urbană și regională — CURS și Grupul de studii socio-comportamental — Avangarde au primit acreditare pentru efectuarea de sondaje de opinie la ieșirea de la urne. Cele două instituții vor efectua sondaje la nivelul municipiului București.
BEC a acreditat și IRES, Asociația "Centrul de studii sociale", Asociația Institutul pentru Guvernanță Europeană (IGE) pentru efectuarea de sondaje de opinie la ieșirea de la urne la alegerile locale din 5 iunie. IRES va efectua sondaje la nivelul municipiului Cluj-Napoca și al Capitalei, Asociația "Centrul de studii sociale" la nivelul județului Hunedoara, IGE va efectua sondaje la nivelul Capitalei.
Law Consulting a fost acreditat pentru realizarea de sondaje la nivelul Municipiului Botoșani, dar și Research, political, economic and social consulting campaign concept consulting pentru realizarea de exit-polluri la nivelul orașului Mangalia.


Validarea rezultatelor
Alegerile pentru consilieri și pentru primari sunt valabile, indiferent de numărul alegătorilor care au participat la vot.
Pentru repartizarea mandatelor de consilier, biroul electoral de circumscripție stabilește pragul electoral al circumscripției, reprezentând 5% din numărul total al voturilor valabil exprimate în circumscripția respectivă. În cazul alianțelor politice sau electorale, la pragul de 5% se adaugă pentru al doilea membru al alianței 2%. Pentru alianțele cu cel puțin trei membri, pragul electoral este de 8%.
Este declarat ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate. În caz de balotaj se va organiza un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul, la care vor participa doar candidații aflați în această situație.

Alte stiri din Politic

Ultima oră