TOT Degeaba: adevăruri dureroase pe ritmuri rock

29 Noi 2016 | scris de Alex Revenco
TOT Degeaba: adevăruri dureroase pe ritmuri rock

TOT Degeaba, adevăruri dureroase pe ritmuri rock

După un an de pauză, Tudor Gheorghe revine la Sala Palatului, pe 22 decembrie, cu spectacolul-manifest Degeaba.

„N-aş mai fi vrut să-l fac, dar am fost <admonestat> de foarte mulţi oameni căroroa le-a lipsit <Degeaba>, în luna decembrie. Mi s-a mai adus un reproş: mi s-a spus că titlul este deranjant, că totuşi s-au făcut lucruri importante în ultimii 26 de ani, că nu a fost totul degeaba şi că ar fi bine să schimb titltul. Şi atunci, cu multă eleganţă, l-am schimbat în... <TOT Degeaba>”, declară Tudor Gheorghe.

  „TOT Degeaba” nu este un rechizitoriu, este un spectacol care trebuie să trezească în români amintiri şi respect şi are la bază un concert mai vechi al lui Tudor Gheorghe, intitulat "Mie-mi pasă", realizat în memoria martirilor de la Timişoara şi a tuturor victimelor Revoluţiei din decembrie 1989. Acest spectacol este construit în întregime pe versurile scrise chiar de „olteanul universal”.

 Pe 5 decembrie, „TOT Degeaba” va fi la Opera Naţională din Timişoara, pe 9 decembrie - la Casa de Cultură a Studenţilor din Iaşi, pe 12 decembrie - la Teatrul Dramatic „Sică Alexandrescu” din Braşov, pe 15 decembrie - la Casa de Cultură a Sindicatelor din Piteşti, pe 16 decembrie - la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanţa, pe 19 decembrie - la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova şi pe 22 decembrie – la Sala Palatului din Bucureşti. 

 Spectacolul „TOT Degeaba” reprezintă, dintre toate spectacolele lui Tudor Gheorghe, cea mai mare desfăşurare scenică de forţe artistice, susţinută financiar exclusiv din biletele vândute. Nu există sponsor! Există doar Măria Sa, publicul, care face posibil un asemenea spectacol-manifest. În turneu, Tudor Gheorghe va fi acompaniat de 104 artişti, iar la Sala Palatului îi vor sta alături nu mai puţin de 111 artişti.

 „TOT Degeaba are foarte multe poeme noi, cărora le-am dat o dimensiune rock mai pregnantă. Intervenţia formaţiei rock pe lângă marea orchestră este mult mai evidentă, pentru că şi vorbele mele sunt mai dure. Când se tânguie douăzeci de viori, ţi se face carnea măciucă pe tine, dar când ţipă o chitară electrică, te cutremuri! Spectacolul  are o doză mai mare de amărăciune. Pe măsură ce trece timpul, realizez că noi, românii, nu suntem capabili să ne revenim.

Şi asta este cea mai mare durere a mea. Eu tot sper în ideea întoarcerii generaţiei tinere din străinătate. Mi-aş dori să fiu mândru că sunt român, aşa cum am fost de generaţia prepaşoptistă, de perioada interbelică şi aştept acum o nouă generaţie care să mă facă mândru că sunt român. Copiii deştepţi care au fost la Haward sau Cambridge să se întoarcă în ţară şi să se implice. Au venit câţiva, dar i-am avertizat: nu veniţi o mână că vă vor încăleca! Trebuie să veniţi masiv. Se pare că am avut dreptate. Au venit puţini şi au intrat deja în vria politicului... În spectacolul TOT Degeaba este normal ca supărarea să fie mai mare! Voi rosti multe adevăruri dureroase... Nouă şi când ne-a fost bine ne-a fost rău”, mărturiseşte Tudor Gheorghe.

 Biletele se găsesc pe www.tudor-gheorghe.ro şi la casa de bilete a Sălii Palatului. Din respect pentru artist şi pentru spectatori, după ora 19:10 nu se mai permite accesul în sala de spectacol. După începerea spectacolului, locurile îşi pierd valabilitatea. 

Alte stiri din Muzica

Ultima oră