Ropote de aplauze pentru muzicienii români. Orchestra Naţională Simfonică a României este în concert, peste Ocean

08 Ian 2019
Ropote de aplauze pentru muzicienii români. Orchestra Naţională Simfonică a României este în concert, peste Ocean Galerie foto (2)

Primul concert al turneului pe care Orchestra Naţională Simfonică a României îl susţine în Statele Unite ale Americii, sub bagheta dirijorului Cristian Măcelaru s-a bucurat de un succes fulminant în spectaculoasa Kravis Center for the Performing Arts, West Palm Beach, Florida.

Într-o sală în care doar în luna februarie vor concerta orchestre precum Israel Philarmonic și respectiv Chicago Symphony Orchestra, Orchestra Națională Simfonică a României a ridicat în picioare un public care i-a răsplătit cu urale pentru excepționala lor performanță artistică.

Deși aflat la al patrulea concert în carieră în această sală, dirijorul Cristian Măcelaru declara fericit la capătul acestui concert, că reacția entuziastă a publicului la performanța orchestrei a fost una cu adevărat foarte rar întâlnită.

Ovațiile în picioare ale publicului s-au petrecut după fiecare piesă din program, cei peste 1500 de spectatori fiind entuziasmaţi de forţa degajată de actul dirijoral și interpretativ al artiștilor români.

“Sunt de fiecare dată impresionat de energia artistică a acestor tineri muzicieni, care dau absolut totul și mă inspiră și pe mine să fac la fel. Îmi doresc multe colaborări viitoare alături de ei.” declara dirijorul Cristian Măcelaru.

Turneul din Statele Unite are în program şapte concerte, următoarele fiind programate în Florida pe 7 şi 8 ianuarie, la Fort Myers şi Gainesville, punctul culminant fiind pe 11 şi 12 ianuarie la Lincoln Center din New York, unde invitat special va fi marele trompetist Wynton Marsalis.

Turneul se va încheia în Detroit şi New Jersey pe 13 şi 16 ianuarie.       

Concertele îl au ca dirijor pe Cristian Măcelaru, având în program Rapsodia I de Enescu, Concertul pentru violoncel şi orchestră de Dvorak, solist Andrei Ioniţă, suita din Der Rosenkavalier de Richard Strauss şi Bolero de Ravel, cu excepţia celor de la New York, care îl vor avea ca protagonist pe celebrul trompetist Wynton Marsalis şi vor avea în program lucrarea The Jungle, compusă chiar de celebrul trompetist.

În data de 15 ianuarie, ansamblul Violoncelissimo condus de Marin Cazacu va susţine un concert extraordinar cu ocazia Zilei Culturii Naţionale la Washington.

Pentru prima oară, Orchestra Naţională Simfonică a României, o adevărată selecţionată formată din cei mai valoroşi membri ai generaţiilor de absolvenţi ai Orchestrelor Naţionale de Tineret, a primit invitaţia de a efectua la începutul anului 2019 un turneu în premieră în Statele Unite ale Americii, avându-l la pupitru pe Cristian Măcelaru, un dirijor român aflat în plină ascensiune internaţională, cu o bogată activitate concertistică pe scenele lumii.

Orchestrele Naţionale de Tineret reprezintă cel mai important program muzical naţional dedicat muzicii clasice creat în 2008 de violoncelistul şi profesorul Marin Cazacu, care prin orchestrele sale componente, din care cea mai cunoscută este Orchestra Română de Tineret, desfăşoară o notabilă activitate concertistică atât în ţară cât şi peste hotare, ajungând pe cele mai importante scene din spaţiul european precum şi din Asia.

Orchestra Naţională Simfonică a României se înfăţişează astăzi publicului ca un loc de întâlnire pentru cei mai valoroşi membri din toate generaţiile Orchestrelor Naţionale de Tineret ale României, care prin mentalitatea lor profesională şi înalta ţinută artistică dublată de o considerabilă experienţă internaţională, vor reuşi să-şi asume rolul de ambasadori ai culturii române peste ocean.

6 ianuarie – Kravis Center for the Performing Arts, West Palm Beach, Florida 

7 ianuarie – Barbara B. Mann Performing Arts Hall, Fort Myers, Florida 

8 ianuarie – Phillips Center for the Performing Arts, University of Florida, Gainesville, Florida

11 ianuarie – Rose Theater, Jazz at Lincoln Center, New York

12 ianuarie – Rose Theater, Jazz at Lincoln Center, New York

13 ianuarie – Michigan State University Wharton Center for Performing Arts, East Lansing, Michigan

16 ianuarie – State Theatre New Jersey, New Brunswick, New Jersey

15 ian. – Violoncellissimo – Concert extraordinar de Ziua Culturii Naţionale la Washington

Organizator : Centrul Național de Artă „Tinerimea Română” în colaborare cu Primo Artists, cu sprijinul : Institutul Cultural Român din New York

Alte stiri din Muzica

Ultima oră